Doplatí na zákoník práce pacienti?

10. 8. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Od příštího roku se v nemocnicích dočkáme další změny. Ve službách zřejmě ubudou starší a zkušení profíci a naopak nastoupí méně zkušení, začínající lékaři. Už bez dohledu. Začne totiž platit nový zákoník práce, který citelně omezí počty přesčasových hodin...


O tom, že ne každá změna v zákonech musí být vždy k lepšímu, se přesvědčujeme dnes a denně. Od příštího roku začne platit nový zákoník práce, podle něhož mohou doktoři odpracovat jen 416 hodin přesčasů ročně. Nyní přitom běžně tráví v nemocnicích i přes 1000 hodin navíc.

Co takové nařízení bude znamenat pro nemocné? Nemocnice zřejmě nebudou mít peníze na zaplacení dalších zkušených odborníků. Ošetřovat tedy začnou mladí lékaři bez zkušeností. Jsou levnější. Přitom i drobná chyba lékaře může znamenat poškození zdraví nebo dokonce smrt.

Lékařské odbory proto navrhují, aby služby zajišťovali nemocniční lékaři na další smlouvu. S tímto podnětem chtějí jít do vyjednávání se zaměstnavateli o kolektivních smlouvách v jednotlivých nemocnicích. Obávají se totiž, že nemocnice se vypořádají s požadavky nového zákoníku práce tím, že od ledna příštího roku zavedou směnný provoz.

Ten je podle odborníků nevýhodný pro lékaře i pacienty - naruší kontinuitu péče, protože u maroda se budou střídat ve směnách různí lékaři. V hořovické nemocnici na Berounsku už problémy, které je s přesčasovými hodinami lékařů čekají od ledna, vedení začalo řešit.

„Celé je to velmi složité. Už jsem o omezení přesčasových hodin našich doktorů debatoval s primáři jednotlivých oddělení. Ke konkrétnímu řešení jsme se ale zatím nedopracovali. Při projednávání tak důležité věci nemůžeme nechat stranou odborové organizace. S těmi začneme jednat po prázdninách,“ informoval ředitel Nemocnice Hořovice Tomáš Jedlička.

Kolem tisíce přesčasových hodin za rok mají i lékaři kladenské nemocnice. „Aby změny v zákoníku práce neměly dopad na pacienty, začnou přesčasové hodiny převyšující stanovený limit dělat v rámci podnikatelské činnosti,“ sdělila předsedkyně odborové organizace kladenské nemocnice Božena Švecová. „Ve vztahu k pacientům se vůbec nic nezmění,“ uklidnil ředitel kladenské nemocnice Otakar Mareš.

Střední Čechy

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

MUDr.Tomáš Rozsíval

Obecně vzato, nestane se zase vůbec nic, jen si prostě páni ředitelé začnou více vážit práce svých lékařů. To v tom lepším případě. No a v tom horším se to zase nějak papírově zflikuje jako obvykle, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. A spokojení budou všichni i bez těch odborářů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?