Dopravně psychologické vyšetření

16. 8. 2012 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Od 1. 8. 2012 se výrazně zmenšuje okruh psychologů, kteří budou oprávněni provádět dopravně psychologická vyšetření řidičů


Proto je ve vlastním zájmu zejména praktických lékařů, aby si ověřili, zda řidičem dodaný posudek o dopravně psychologickém vyšetření splňuje náležitosti dle příslušného zákona, to znamená, zda je proveden na pracovišti či osobou, která má akreditaci udělenou Ministerstvem dopravy ČR.

Proto by již při odesílání klienta, na kterého se vztahuje povinnost dopravně psychologického vyšetření (viz níže), mělo být zajištěno, aby dotyčný klient byl s touto novou praxí seznámen, protože může dojít k tomu, že jiná psychologická vyšetření nebudou klientovi uznána a on bude nucen absolvovat a hradit podobné vyšetření ještě jednou(!).

Přechodné ustanovení zákona č. 133/2011 Sb., kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, umožňovalo osobám oprávněným provádět dopravně psychologické vyšetření podle zákona č. 361/2000 Sb., ve znění účinném do dne nabytí účinnosti tohoto zákona, provádět toto vyšetření po dobu 12 měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona. Toto období je/bylo od
1. 8. 2011 do 31. 7. 2012.

Po tomto datu, tj. od 1. 8. 2012, mohou toto dopravně psychologické vyšetření provádět pouze psychologové, kterým Ministerstvo dopravy ČR udělí akreditaci k provádění dopravně psychologického vyšetření.

Seznam psychologů (a jejich pracovišť), kterým byla udělena akreditace k provádění dopravně psychologického vyšetření, je zveřejňován na internetových stránkách Ministerstva dopravy ČR.

Dopravně psychologickému vyšetření, prováděnému akreditovaným psychologem, je povinen se podrobovat podle § 87a odst. 1 písm. a) a b) a odst. 3 zákona č. 361/2000 Sb.:

a) držitel řidičského oprávnění skupin C, C+E a C1+E, který řídí nákladní automobil o největší povolené hmotnosti převyšující 7500 kg nebo speciální automobil o největší povolené hmotnosti převyšující 7500 kg nebo jízdní soupravu, která je složena z nákladního automobilu a přípojného vozidla nebo ze speciálního automobilu a přípojného vozidla a jejíž největší povolená hmotnost převyšuje 7500 kg,

b) držitel řidičského oprávnění skupin D a D+E a podskupin D1 a D1+E, který řídí motorové vozidlo zařazené do příslušné skupiny nebo podskupiny řidičského oprávnění.Dopravně psychologickému vyšetření je povinen se podrobit řidič, který žádá o vrácení řidičského oprávnění podle § 123d (žádá o vrácení řidičského oprávnění po uplynutí 1 roku po „vybodování“).

Dopravně psychologickému vyšetření je držitel řidičského oprávnění uvedený v odstavci 1 povinen se podrobit před zahájením výkonu činnosti uvedené v odstavci 1, a dalšímu dopravně psychologickému vyšetření nejdříve šest měsíců před dovršením 50 let a nejpozději v den dovršení 50 let a dále pak každých pět let.

PhDr. Martin Kořán, CSc.,

vedoucí Oddělení klinické psychologie

Nemocnice Na Homolce, místopředseda Asociace dopravních psychologů Roentgenova 2, PO BOX 9, 150 30 Praha 5

Ing. Jindřich Fučík

odbor provozu silničních vozidel, Ministerstvo dopravy ČR nábřeží Ludvíka Svobody 1222/12,

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?