Dotace pomohou zkvalitnit péči o pacienty

17. 9. 2009 9:35
přidejte názor
Autor: Redakce
"Ministerstvo zdravotnictví vydalo standardy, jak má být deset traumacenter v České republice v kvalitě A třída, mezi něž liberecké patří, vybaveno. Mezi ně patří i Navigační systém, který jsme zatím neměli," vysvětlil Richard Lukáš, primář libereckého traumacentra...


Více jak stošedesátimilionová investice, na které se podílela Evropská unie a Ministerstvo zdravotnictví České republiky pomohla liberecké krajské nemocnici obnovit a zmodernizovat přístrojové vybavení na traumatologii a onkologii.

Traumacentrum navíc získalo přístroj, který zatím v jeho vybavení chyběl. Jde o významnou pomoc při náročných operacích.

„Ministerstvo zdravotnictví vydalo standardy, jak má být deset traumacenter v České republice v kvalitě A třída, mezi něž liberecké patří, vybaveno. Mezi ně patří i Navigační systém, který jsme zatím neměli,“ vysvětlil Richard Lukáš, primář libereckého traumacentra.

Navigační systém podle jeho vysvětlení informuje operatéra během výkonu o přesnosti postupu a přesné lokalizaci právě probíhajícího zákroku.

„V podstatě to znamená, že díky přístroji můžeme při minimální velikosti rány provést přesný zásah,“ upřesnil primář Lukáš.

Traumatologie získá díky dotacím na pracoviště urgentního příjmu například i moderní dekontaminační jednotku a speciální transportní lehátka.

Celkové investice do traumatologie dosahují až 90 milionů, přičemž přibližně 70,5 milionů pokryjí dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj, dvanáct milionů ministerstvo zdravotnictví.

Na zbytku se pak podílí sama liberecká nemocnice. „Z našeho rozpočtu hradíme práce na instalaci přístrojového vybavení. Počítáme zhruba s pěti až deseti miliony,“ vyčíslil Luděk Nečesaný, generální ředitel nemocnice. Liberecké traumacentrum ošetřilo v loňském roce téměř 26 tisíc pacientů ambulantně, 1884 jich hospitalizovalo a provedlo 2289 operací. Nemocnice ve městě pod Ještědem je traumacentrem pro dospělé především pro Liberecký kraj, ovšem mimo to i pro Mladoboleslavsko, Jičínsko a Turnovsko.

Podobně jako traumacentrum si podle informací Alexandry Kittnerové, tiskové mluvčí liberecké nemocnice, polepší i centrum komplexní onkologické péče.

„Oddělení radiodiagnostiky získá nový a výkonný přístroj magnetické rezonance a modernizací projde například i plicní oddělení onkologie, které dostane novou jednotku speciálního ultrazvuku pro rychlejší a snadnější diagnostiku nádorů plic,“ vyjmenovala tisková mluvčí nemocnice.

Díky nové magnetické rezonanci budou moci specialisté lépe a rychleji provádět vyšetření cévních systémů a břišních dutin.

Na onkologické centrum přiteče celkem více jak osmdesát milionů korun. Obdobně jako na traumatologii se na financování podílí osmašedesáti miliony evropské dotace a dvanácti ministerstvo zdravotnictví ze státního rozpočtu.

V průběhu roku 2008 provedlo více jak 55 tisíc ambulantních vyšetření, hospitalizovalo téměř čtrnáct stovek pacientů, uskutečnilo 2752 ozáření, a chemoterapií zde prošlo 850 pacientů v celkem 3407 cyklech.

Pavlína Stránská, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?