Dovolená může pomoct při odvykání kouření

28. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dovolená je nejlepší dobou pro kuřáky, aby zkusili přestat kouřit. Využít ji k tomu doporučuje lékařka pražské poradny pro odvykání kouření Eva Králíková. Zatímco pro dospělé bývá dovolená dobou poslední cigarety, pro děti bývá letní volno startem ke kuřácké kariéře...


PRAHA - Dovolená je nejlepší dobou pro kuřáky, aby zkusili přestat kouřit. Využít ji k tomu doporučuje lékařka pražské poradny pro odvykání kouření Eva Králíková. „Dovolená je velmi vhodná, člověk má klid a pohodu a nehledá uklidnění z pracovních stresů u cigarety,“ vysvětlila.

Naději na úspěch zvyšuje to, že kuřák o dovolené vypadne z každodenní rutiny. „Člověk se může učit prožívat den úplně jinak a neláká ho v práci třeba kouřící kolega,“ řekla Králíková.

Zatímco pro dospělé bývá dovolená dobou poslední cigarety, pro děti bývá letní volno startem ke kuřácké kariéře. „Prázdniny jsou nejčastější dobou první cigarety, protože je k tomu příležitost,“ řekla lékařka.

Poznamenala, že rodiče nemohou děti hlídat každou minutu dne, aby jim v experimentu s cigaretou zabránili. Měli by jim ale být nekuřáckým příkladem. A pokud kouří, neměli by kouřit v domácnosti a v autě, aby děti pochopily, že kouření je něco, co do normálního života nepatří.

„Více kouří děti, které si nevěří, proto by rodiče měli zvyšovat sebevědomí svých potomků. Dát jim najevo, že naopak tím, že dokážou něco odmítnout, mohou být na sebe hrdí,“ podotkla lékařka. Podle ní na děti nepůsobí strašení infarktem nebo rakovinou, ale docela dobře zabírá poznámka o zápachu z úst, impotenci či špatné pleti z kouření.

Většina kuřáků zkouší podle Králíkové přestat sama, mají tak ale menší šanci to dokázat. Proto je lépe poradit se s lékařem, který také doporučí nejvhodnější pomůcky, například žvýkačky či náplasti s obsahem nikotinu. Úspěch stoupá, když odloží cigaretu více lidí. „Je skvělé, když na dovolenou jede člověk s nekuřáky, nebo přestává kouřit zároveň s partnerem,“ poznamenala lékařka.

V Česku kouří 31 procent dospělých, kouří 38 procent mužů a 24 procent žen. Mezi mladými do 18 let je 40 procent kuřáků, více je dívek. První cigaretu zkusí děti obvykle ve čtrnácti letech.

Tři čtvrtiny kuřáků by podle Králíkové raději nekouřilo, většina se o to opakovaně a neúspěšně pokouší. Každý rok zkouší odložit cigarety téměř polovina kuřáků, zbavit se zcela kuřáckého návyku se podle ní podaří jen jednomu až dvěma procentům z nich.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?