Dovozci se přou s výrobci o tržní podíl

16. 9. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dovozci léčiv se přou s domácími výrobci farmak o výši svého podílu na tuzemském trhu. Dovozci přitom tvrdí, že jejich vliv je nyní výrazně nižší, než odpovídá poměrům v zemích EU. Domácí firmy s tím nesouhlasí...


Za léky utratí lidé v České republice ročně kolem čtyřiceti miliard korun.

Podle Mezinárodní asociace farmaceutických společností, zastupující dovozce originálních léků, je ve finančním vyjádření prodaných léčiv podíl obou skupin na trhu přibližně rovnocenný. „Vycházíme ze specializovaných studií. V Evropské unii je ale tento poměr asi 75 procent ku patnácti ve prospěch originálních léčiv,“ tvrdí ředitel svazu Pavol Mazan.

Česká asociace farmaceutických firem, zahrnující výrobce generických farmak, čili kopií originálů, má výrazně jiný názor. „Náš podíl je zhruba čtvrtinový,“ říká její šéf Lumír Kroček. Souhlasí s ním i Petr Polievka, ředitel pro správu a řízení společnosti Léčiva, největší firmy na domácím trhu. Podle něj nedosáhne podíl producentů generických léku ani poloviny, i když se započítá slovenská Slovakofarma, dvojka na českém farmaceutickém trhu.

„Generické léky mají převahu pouze v porovnání počtu prodaných balení. Jsou totiž zpravidla levnější, a tak dostupné většímu počtu lidí,“ vysvětluje Polievka. Připomíná, že v oboru panuje velmi tvrdá konkurence.

Ministerstvo zdravotnictví se k poměrům na českém trhu konkrétně nevyjadřuje. „Naše zákony nerozlišují mezi tuzemskými a zahraničními výrobci léčiv,“ uvedl mluvčí úřadu Mario Böhme.

Spotřebitelé v České republice v současné době utratí za léky asi čtyřicet miliard korun ročně. Tržby farmaceutických firem přitom dosahují asi 24 miliard korun. Podnikatelé nejsou jednotní ani v názoru, jak se projeví na jejich tržbách vstup republiky do Evropské unie.

„Náš trh je už nyní velmi otevřený. Proto se nám po rozšíření společenství hlavně usnadní prodej léků v zemích unie, aniž bychom museli čelit tlaku z opačné strany,“ říká Kroček.

Na druhou stranu se však obává, že harmonizace všech předpisů s normami unie může vést k zúžení sortimentu nabízených léčiv. „To by mohlo způsobit skok v růstu výdajů za léčiva až o pět miliard korun ročně,“ prohlašuje za českou asociaci.

„Harmonizace norem s unií opravdu znamená, že českým nemocným nebudou nadále předepisovány léky pochybné účinnosti či bezpečnosti jen proto, že jsou extrémně levné,“ říká ovšem Ivo Žídek za firmu Sanofi Synthelabo, distributora dovážených originálních léků.

Někteří výrobci generických léčiv podle něj budou muset do kvalitních farmak více investovat, což se promítne v jejich ceně. “ Nevím ale, zda zúžení sortimentu zvýší i celkové náklady na léčiva,“ dodává.

„My si především přejeme, aby slaďování norem s Evropskou unií vedlo k vyjasnění cenové politiky na trhu. Aby opravdu platila stejná pravidla pro místní a zahraniční firmy. Věřím, že na tom česká vláda pracuje,“ uvádí Richard Paulson, ředitel českého zastoupení firmy Pfizer. Ta je světovým lídrem ve farmacii a největším dovozcem léčiv do Česka.

Hospodářské noviny, 16.9.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?