Dozorčí rady krajských nemocnic zřejmě čekají změny

5. 8. 2009 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Dozorčí rada Krajské nemocnice Tomáše Bati (KNTB) se zřejmě brzy rozšíří o další členy nebo zcela obmění. Vyjádřila se tak krajská radní pro zdravotnictví Hana Příleská (ČSSD). Nevyloučila, že se změny budou týkat i dalších nemocnic ve Zlínském kraji...


Konkrétně o změnách v dozorčí radě KNTB jednal s hejtmanem Stanislavem Mišákem (ČSSD) krajský zastupitel a lídr Starostů a Nezávislých pro Zlínský kraj Petr Gazdík. Právě ten totiž vznesl podnět, aby jejími členy byli i zástupci opozičních stran. Stalo se tak zejména kvůli anonymu, který představitelé kraje obdrželi a který kritizuje mimo jiné zaměstnávání rodinných příslušníků v nemocnici, protěžování spřátelených firem či neprůhlednost výběrových řízení. Anonym prověřuje dokonce Transparency International. „Domluvili jsme se, že by se měl počet členů dozorčí rady navýšit o tři. Jedním z nich by měla být radní pro zdravotnictví Hana Příleská, další dva zástupci z řad komunistů a Starostů,“ informoval Gazdík. Návrh se prý hejtman chystá předložit radním, kteří jej mohou schválit.

„Teoreticky bychom křesla mohli získat už na podzim,“ sdělil Gazdík, který však do dozorčí rady sám neusedne. Kdo ze zastupitelů z řad Starostů to bude, však prozradit nechtěl. Každopádně věří, že k navýšení míst dojde co nejdříve. „Podezření a důkazy týkající se chodu nemocnice, které mám v ruce, jsou dost závažné. Avšak neoficiální. Je žádoucí, abychom situaci zkontrolovali,“ míní Gazdík.

Hejtmana Stanislava Mišáka se včera bohužel na mobilním telefonu zastihnout nepodařilo. Radní Hana Příleská však zdůraznila, že zmíněný návrh je pouze jednou z variant. „Snažíme se dívat na nemocnice v kraji jako na jeden celek. Je zatím otázkou, zda se změny nedotknou všech. Z hlediska kontroly by samozřejmě mělo význam, abych do všech dozorčích rad usedla já,“ míní Příleská.

Předsedou dozorčí rady KNTB jsou krajský radní Jaroslav Drozd (ČSSD), primář plicního oddělení zlínské nemocnice a radní města Zlína Vladimír Řihák (ČSSD), místostarosta Slavičína Pavel Studeník (KDUČSL), primátorka Zlína Irena Ondrová (ODS) a poslanci Parlamentu České republiky František Novosad (ČSSD) a Pavel Svoboda (ODS).

Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?