DPA: Argentinci bojují se závislostí na nové droze s názvem paco

20. 11. 2006 7:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Má-li kokain pověst drogy bohatých a mocných, je v Buenos Aires jeho protikladem na opačné straně spektra droga zvaná paco. Především v chudinských čtvrtích se konzumace zbytků pasty, z níž se vyrábí kokain, od argentinské hospodářské krize v roce 2001 značně rozšířila...


Buenos Aires - Jedna dávka drogy paco stojí jen něco mezi jedním a dvěma pesos (asi pět až deset korun), píše agentura DPA.

Působení drogy je krátké a závislost enormní. Sedmnáctiletý Gonzalo z chudinské čtvrti na okraji Buenos Aires byl dříve na této droze závislý, teď ale má za sebou už šestý měsíc odvykací kúry. Předchozí pokus zbavit se závislosti na této nebezpečné látce ztroskotal. Závislost popisuje jako „čtyřiadvacetihodinové zaměstnání“: „Celej tvůj den se točí jen kolem kouření paka, už nemůžeš na nic dalšího myslet, protože po pěti šesti minutách euforie přichází deprese a ty potřebuješ další dávku.“

Diego Álvarez, koordinátor odvykacího programu ve vládní organizaci s názvem Sedronar, popisuje závislost na sulfátu kokainu jako „nemilosrdný, ďábelský koloběh“: „Není nijak zvláštní vykouřit 50, 60 nebo dokonce 70 dávek paka denně“.

Vzhledem k permanentní snaze vyhnout se obávaným abstinenčním příznakům, se relativizuje i mýtus, že se jedná o levnou drogu. Občas musí její konzumenti kvůli své závislosti utratit víc, než kolik utratí za kokain lidé z movitějších kruhů. Kriminalita, například krádeže nebo přepadení, pak přímo souvisí s fatální směsicí závislosti a chudoby, se snahou obstarat si drogu za každou cenu. Často se proto mladí toxikomani sami stávají dealery nebo okrádají vlastní rodiny.

Konzumenti paka se ale vystavují ještě jednomu vážnému zdravotnímu riziku: „Ve většině případů drogově závislý v krátkém čase výrazně zhubne, někdy až o 30 kilogramů. Jedním důvodem je ztráta chuti k jídlu, kterou kokain při pravidelném užívání způsobuje. Druhým je to, že kvůli abstinenčním příznakům nemohou lidé jíst ani spát,“ vysvětluje Álvarez. Dalším problémem je poškození mozku a orgánů - z drogově závislého se tak stává naprostá fyzická i psychická troska.

Obchod s drogou paco vytváří sice ve srovnání s kokainem pouze nepatrné zisky, podle expertů ale slouží v neposlední řadě k tomu, že se v dobré kondici udržuje i obchodování s „noblesnějším“ kokainem. „Tam, kde je paco, se už ze samotné logiky výroby musí nacházet i kokain,“ tvrdí Álvarez. Skupiny producentů drog ve slumech totiž vyrábějí kokainový prášek právě z kokové pasty, jejímž zbytkům se říká paco.

Podle jedné studie se spotřeba drogy paco mezi lety 2001 a 2005 ztrojnásobila. Podle dotazníkového průzkumu, který se konal v jedné z buenosaireských chudinských čtvrtí, kouří paco pravidelně asi polovina mužské populace mezi 14 a 30 lety. Co se týče konkurence, předstihla tato nebezpečná substance ostatní drogy. Z těch, kteří se v dotazníku ke konzumaci drog přiznali, kouřilo 47 procent lidí právě paco, zatímco oblíbenost marihuany, kokainu či dalších drog daleko zaostávala.

Pro léčebny drogově závislých představují uživatelé paka největší klientelu. Sociální pracovník Guillermo Tonini ze soukromého zařízení Revivir, které poblíž Buenos Aires nabízí jednak ambulanci pro akutní případy, ale také dlouhodobé odvykací programy, odhaduje, že 90 procent konzultací poskytují právě v souvislosti s pakem. Regionální vláda před nedávnem této droze vyhlásila boj: „Paco porazíme“, zní její slogan.

Podle Álvareze je ale nutné myslet na to, že boj může být úspěšný jen tehdy, pokud půjde ruku v ruce se zlepšením sociální situace: „Pokud mládež po terapii čeká stejná mizérie jako před ní, je pravděpodobnost recidivy opravdu velká.“

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?