Dr. Max dal EK stížnost na kraje, které nevybírají poplatky

10. 3. 2009 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékárenská síť ve stížnosti vyčíslila, že kvůli zvýhodňování krajských lékáren přišla o 16 milionů korun. Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se ale komise stížností lékáren Dr. Max nejspíš nebude vůbec zabývat, uvádí MfD. Ztrátu prý lékárny utrpěly tím, že regulační poplatky hradí za pacienty formou věrnostních bonusů...


Síť soukromých lékáren Dr. Max podala v pondělí Evropské komisi (EK) stížnost kvůli postupu krajů, které ve svých nemocnicích a lékárnách hradí za pacienty regulační poplatky. Informuje o tom Mladá Fronta Dnes (MfD). Lékárenská síť ve stížnosti vyčíslila, že kvůli zvýhodňování krajských lékáren přišla o 16 milionů korun. Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se ale komise stížností lékáren Dr. Max nejspíš nebude vůbec zabývat, uvádí MfD.

Ztrátu prý lékárny utrpěly tím, že regulační poplatky hradí za pacienty formou věrnostních bonusů. „Lidé u nás zákonné zaplatí poplatek za položku na receptu, ale vzápětí dostanou od lékárníků částku zpět jako bonus,“ řekl MfD obchodní ředitel firmy Dr. Max Luboš Korbelář.

Šéf ÚOHS Martin Pecina ale tvrdí, že soukromí lékárníci by museli dokázat, že kraj podpořil jednu lékárnu dotací ve výši kolem šesti milionů korun. „Hranice je 200.000 eur. Pokud se lékárnám nepodaří prokázat vyšší dotace, nebude se tím komise vůbec zabývat,“ řekl Pecina.

Stížnost předala v polovině ledna EK i Česká lékařská komora (ČLK). ČKL považuje postup krajů za porušování nebo alespoň obcházení zákona. Trvá na tom, že musejí být zrovnoprávněny podmínky pro všechny pacienty a pro všechny poskytovatele.

Zrušení poplatků slíbila ČSSD v podzimních volbách. Středočeský kraj hradí poplatky za pacienty od ledna, ostatní kraje se přidaly v únoru. Výjimkou je Praha, kde si hlavní slovo udržela ODS.

Návrh na úplné zrušení poplatků ve sněmovně prosadily před koncem roku KSČM a ČSSD. Senát, v němž má koalice výraznější většinu, s tím ale nesouhlasil, navrhl pouze částečně ulevit dětem a důchodcům. Vládním poslancům se nakonec podařilo i ve sněmovně prosadit senátní verzi. Novela tak od třicetikorunových poplatků v ambulanci osvobozuje děti do 18 let, jim a lidem nad 65 let snižuje ochranný roční limit na výdaje z 5000 na 2500 korun. Normu už podepsal i prezident.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?