Dražší laserové operace jsou bezpečnější

20. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nedůvěra odstranění vady zraku laserem ve veřejnosti stále přetrvává. "Strach z případného rizika a komplikací je pochopitelný, jde o zásah do nejdůležitějšího smyslového orgánu," říká Pavel Kuchynka, přednosta oční kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady...


„Soukromé firmy, které za drahé peníze koupí moderní přístroj, se logicky snaží investici získat zpět. Lidé se bojí komplikací a často si myslí, že firmy operují, aby na nich vydělaly peníze. Pokud by však většina pacientů nebyla spokojena, rozkřiklo by se to a lidé by přestali chodit. Lékaři se to snaží vykonávat pro spokojenost pacienta. Nedůvěra, myslím, pramení hlavně ze špatné informovanosti,“ domnívá se Pavel Kuchynka.

Lidé by si podle Pavla Kuchynky měli vybrat pracoviště, kde nenabízejí jen jedinou operační metodu. Pro záruku solidnosti je rovněž velmi důležitá zkušenost a praxe chirurga a úroveň technického vybavení.

Je třeba se také zeptat, jak starý mají laser. Technologie zastarává stejně rychle jako třeba software. Pacienti, kteří chtějí to nejlepší, by si měli vybrat pracoviště s nejnovější technikou.

Na co se nejčastěji díváte?

Základem úspěchu je důkladné předoperační vyšetření. Lékař by měl zjistit celkový zdravotní stav pacienta i jeho oka. Zjišťuje kvalitu vidění a velikost dioptrie do dálky i na blízko, zakřivení a tloušťku rohovky, parametry čočky, test slzavosti.

Vyloučí onemocnění jednotlivých struktur oka a doporučí individuální řešení korekce vady. „Důležité je důkladně hovořit i o věcech, které se během očního vyšetření nenajdou. Ptáme se také, jak pacient svůj zrak nejčastěji využívá, na jakou vzdálenost nejčastěji kouká, jaká je jeho náplň práce, a hledáme optimální řešení. Záleží na jeho způsobu života,“ vysvětluje Petr Novák, primář oční kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Mnozí používají většinou vidění na dálku - něco sledují, řídí auto, dívají se na televizi, jsou v kině, divadle.

Předoperační vyšetření trvá hodinu až dvě, záleží na pracovišti a frekvenci pacientů. „Před operací potřebujeme zjistit kvalitu rohovky, její zakřivení, jestli není příliš strmá či plochá, jakou má tloušťku. Existují kritéria stanovující, která část a jaká tloušťka rohovky je nedotknutelná. Tato pravidla nesmí lékař překročit,“ vysvětluje Petr Novák. K tomu jsou podle jeho slov nutné podrobné informace o konkrétním oku, například nové změření stupně vady.

Orientační cena za operaci obou očí
metoda PRK 28 - 32 tisíc korun
metoda LASIK 34 - 38 tisíc korun

Nevratné a trvalé

„Pacient musí být spraven o všem, co operační zákrok obnáší - i s veškerými možnými riziky. Jde o zákrok na zdravém pacientovi a lékař mu musí vše vysvětlit. Lidé jsou právem nedůvěřiví, když se je některé společnosti snaží všemožně nalákat,“ říká Pavel Kuchynka.

Podle něho se může stát, že se některý lékař bude snažit pacienta přesvědčit za každou cenu, aby zákrok podstoupil. „Jde však především o váš zrak a vaše zdraví, proto si vše důkladně rozmyslete a zvažte všechna pro i proti. Navštivte i více očních center, která se na tento zákrok specializují. Za konečné rozhodnutí jste zodpovědní jen vy sami,“ doporučuje.

„Pro laserovou operaci jsou striktně stanovené mantinely. Když přijdete někam, kde vám operaci nedoporučí, tak to neznamená, že vám ji jinde s chutí neudělají. Když vám však někdo operaci rozmluví, není to známka slabosti, ale naopak zodpovědného přístupu,“ dodává k tomu Petr Novák.

„Naprostá většina těchto chirurgických zákroků je nevratná a trvalá. Proto je zásadní, aby operaci prováděl jen velmi zkušený oční chirurg s mnohaletou praxí v tomto podoboru očního lékařství a na špičkovém přístroji. Pak je úspěšnost zákroku vysoká,“ tvrdí Pavel Kuchynka.

Jaký je rozdíl mezi metodami PRK a LASIK

Existují v podstatě dvě metody laserové operace. Starší se jmenuje PRK, novější LASIK, která se provádí v Česku od roku 1995. První je levnější a nevyžaduje nejnovější technické vybavení.

„Operační metoda PRK se dnes ve světě skoro nepoužívá. U nás je to naopak, především proto, že si pracoviště nové přístroje nemohou finančně dovolit,“ uvádí Petr Novák. Metodou LASIK je v Česku operováno asi 20 procent pacientů. „Ve vyspělých zemích je trend opačný, tam má LASIK až devadesátiprocentní podíl, protože je bezpečnější,“ dodává Petr Novák.

PRK neboli fotorefraktivní keratoktomie se nejčastěji používá jako řešení při nízké a střední krátkozrakosti a astigmatismu. Odstraní tkáň rohovky přímo z jejího povrchu. Při zákroku je oko umrtveno pouze pomocí kapek.

Chirurg pak mechanicky speciálním kartáčkem nebo laserem odstraní povrchovou vrstvu rohovky (epitel). Na takto upravené rohovce se uskuteční vlastní modelování podle stupně a typu refrakční vady, které trvá několik minut.

Po zákroku dostane oko ochranu - kontaktní čočku, protože bez ochranné epitelové vrstvy rohovky je velmi citlivé, až bolestivé. Pod kontaktní čočkou se za několik dní vytvoří nová ochranná vrstva a čočku lze odstranit. Díky postupnému hojení vidí pacient v prvních dnech značně neostře.

Doba, za kterou se rohovka zcela zahojí a zrak se ustálí, je individuální - nastupuje zhruba za několik týdnů až měsíců. Plnohodnotné vidění se vrátí nejdříve za měsíc a úplné za tři měsíce.

„Pokud se laserem odstraní epitel z povrchu oka, vznikne obrovská rána, dojde k obnažení nervových zakončení, takže to pekelně bolí tři dny. Musí se nasadit kontaktní čočka, vidění se rehabilituje pomalu, konečný efekt přichází až za dva dny a navíc se mohou zjizvit povrchní vrstvy rohovky. Je to, jako když vám někdo dýchne na brýle. Jednou z pozdních komplikací je právě změna průhlednosti rohovky a v důsledku toho snížení kvality denního nebo nočního vidění,“ vysvětluje Petr Novák.

Metoda LASIK vyžaduje zkušeného chirurga a špičkové technické vybavení.Vůči pacientovi je poměrně šetrná a bolí podstatně méně než PRK.

„Operace trvá asi 15 minut, vlastní zákrok pak několik vteřin. Když je starý přístroj zhruba dvě až tři minuty, záleží na přesnosti i rychlosti lékaře. Pacient už druhý den může koukat bez obvazu,“ říká Pavel Kuchynka.

Při této metodě lékař nejdříve pomocí laseru seřízne povrchovou vrstvu rohovky v tloušťce 160 až 180 mikronů. Pak ji odklopí a cíleně modeluje zakřivení v hlubších vrstvách na povrchu zbývající části rohovky pomocí laseru.

Po „přiklopení“ zpět vlastní tkáň přijde na původní místo. Za několik minut se vrstva přichytí k původnímu místu, nevyžaduje přišití ani zakrytí čočkou. Oko se hojí rychle, za dvě až tři hodiny. Zrak se plně obnoví za několik dní. Riziko jizevnatých změn na rohovce je velmi malé.

Karolina Kudynová, Hospodářské noviny, 20.11.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?