Drogy berou také lékaři

27. 5. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle ČLK jsou na rozdíl od zahraničních lékařů naši zdravotníci vůči drogám imunní. Nemocnice také tvrdí, že u nich nepracuje nikdo, kdo by měl s drogami problém. "To vůbec není pravda," oponuje Karel Nešpor...


Víte, komu svěřujete své zdraví a život? Důvěřujete plně lékaři? Vaše důvěra nemusí být tak docela na místě. Podle odhadů až tisícovka českých doktorů holduje nějaké návykové látce.

Praha - Vysoké pracovní zatížení, stres ze strachu neudělat osudovou chybu a dostupnost opiátů - to jsou důvody, proč jsou zdravotníci ve světě velmi rizikovou skupinou z hlediska návyku na drogy. V USA 15 procent lékařů a 10 procent zdravotních sester propadlo alkoholu nebo drogám, v Dánsku se hovoří o nejméně osmi desítkách lékařů-narkomanů. Podle České lékařské komory jsou však na rozdíl od zahraničních lékařů naši zdravotníci vůči drogám imunní. Nemocnice také tvrdí, že u nich nepracuje nikdo, kdo by měl s drogami problém. „To vůbec není pravda,“ oponuje primář psychiatrické léčebny v Bohnicích Karel Nešpor. “ I když nemáme přesné údaje o užívání drog, předpokládá se, že tomuto zlu propadlo 200 až 400 tisíc lidí, což jsou 2 až 4 procenta z populace. Lékaři patří mezi rizikové skupiny, a tak lze předpokládat, že toto procento bude mnohem vyšší,“ tvrdí Nešpor. “ Vím o tom, že někteří doktoři si tu po noční službě píchají kofein a céčko, aby vydrželi další směnu v ambulanci,“ potvrdila sestra z velké pražské nemocnice, která chtěla zůstat v anonymitě. “ Občas mě někteří doktoři vůbec nevnímají, všechno jim musím říkat několikrát. Nevěřím, že je to únavou, jak předstírají. Podle mého si ale dopřávají také opiáty.“ Má pacient vůbec šanci poznat, jestli jeho lékař není pod vlivem drogy? Podle Nešpora se chová téměř stejně jako v důsledku přepracovanosti. Dělá hrubé chyby, nedůvěřuje spolupracovníkům a pocit viny se snaží kompenzovat zvýšenou aktivitou, což vede do bludného kruhu, k dalšímu vyčerpání a dalším drogám. Poznat něco takového však mají potíž i kolegové a nadřízení drogově závislých lékařů . “ Česká lékařská komora už řešila případy alkoholismu u lékařů,“ připustil mluvčí komory Pavel Kubíček. Na konkrétní případy si ale nevzpomíná.

Drogy v ordinacích

* Největší problémy mají chirurgové, lékaři ARO, psychiatři a stomatologové,

* nejmenší problémy mají pediatři a patologové,

* nejčastěji lékaři berou alkohol, opioidy (morfium, heroin), sedativa, hypnotika, kokain, pervitin, halucinogeny, kombinace léků.

MARTA PAWLICOVÁ, Střední Čechy, 27.5.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?