Dron v Austrálii poprvé zachraňoval plavce v problémech

22. 1. 2018 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Speciální bezpilotní letoun byl v Austrálii poprvé v akci na záchranu lidí, kterým hrozilo utonutí. Pomohl dvěma plavcům, kteří se ocitli v potížích u břehů státu Nový Jižní Wales poblíž vesnice Lennox Head,


Chlapce ve věku 15 a 17 let zachránil zcela nový speciální stroj, s nímž se záchranáři teprve učili zacházet. Jeden člověk si všiml, jak bojují se silným vlnobitím zhruba 700 metrů od břehu. Záchranáři okamžitě vyslali bezpilotní stroj, z něhož spustili nafukovací záchranný vak a oba chlapci se bezpečně dostali na břeh. informoval zpravodajský server BBC.

Vicepremiér Nového Jižního Walesu John Barilaro označil záchrannou akci za historickou. „Nikdy předtím nebyl tímto způsobem použit dron vybavený nafukovacím zařízením k záchraně plavců,“ řekl Barilaro.

Bezpilotní stroj dálkově naváděl Jai Sheridan a novou zkušenost popsal jako „neskutečnou“. Stroj pojmenovaný The Little Ripper podle něj prokázal své schopnosti. Jde o „úžasně efektivní“ zařízení na záchranu životů a je „radost s ním létat“, řekl deníku Sydney Morning Herald.

Sheridan také řekl, že od nastartování bezpilotního stroje po spuštění záchranného vaku uběhla minuta nebo dvě. Běžná záchranná akce by podle něj trvala i třikrát déle.

Vláda Nového Jižního Walesu v prosinci oznámila, že investovala 430.000 australských dolarů (7,1 milionu Kč) na nákup bezpilotních strojů. Některé jsou určeny k vyhledávání žraloků, jiné slouží k záchraně životů a další jsou vybaveny poplašnými zařízeními či tlampači.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?