Druhá částečná transplantace obličeje v USA

11. 5. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařský tým v čele s českým plastickým chirurgem Bohdanem Pomahačem provedl v nemocnici v Bostonu druhou částečnou transplantaci obličeje v USA. Pacientem je muž, který při neobvyklé nehodě utrpěl traumatická obličejová zranění.


Tým vedený doktorem Pomahačem zraněnému muži nahradil nos, patro, horní ret, část kůže, svaly a nervy částmi těla mrtvého dárce. Muž utrpěl zranění již před několika lety a neměl zuby, patro, nos a ret. Bylo pro něj obtížné mluvit, jíst, pít. Sedmnáctihodinová operace se uskutečnila v nemocnici Brigham and Women's Hospital. Trvalo tři měsíce, než se podařilo nalézt vhodného dárce, který po smrti poskytl také některé orgány k transplantaci dalším pacientům.

Zákrok bostonských lékařů je sedmou transplantací obličeje na světě. Prvenství v transplantaci obličeje si v roce 2005 připsali francouzští lékaři. Isabelle Dinoireové nahradili nos, ústa, bradu a okolní tvář, které jí v panice ukousl její pes, když doma omdlela. Rok po operaci pacientka mohla vést poměrně normální život.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?