Druhá várka vakcín má být po ČR rozvezena do konce příštího týdne

3. 12. 2009 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Druhá zásilka vakcín proti prasečí chřipce, která dnes do Česka dorazila v počtu 72.000 dávek, má být rozvezena po republice do konce příštího týdne. ČTK to řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Podle něj se nyní vyhodnocuje dosavadní využití vakcín z první vlny, výsledky budou známy příští týden.


Řada lékařů i chronicky nemocných pacientů totiž očkování odmítla, podle expertů je to chyba.
Původně ministerstvo předpokládalo, že druhá zásilka bude obsahovat stejný počet vakcín jako první, kdy do ČR dorazilo 95.000 dávek. Druhá zásilka se ale uspíšila o týden, nečekalo se už na další várku. Podle Sršně se tak stihne naočkovat více dětí i dospělých, než začnou vánoční svátky.
„Plány (rozvozu) se v tuto chvíli připravují,“ řekl ČTK ředitel pro kvalitu a logistiku Jiří Sova z firmy Pharmos, která má rozvoz vakcín na starosti. Potvrdil, že zásilka dalších vakcín dorazila a je ve skladu v Brně. V první vlně se rozváželo na více než 8000 míst. „Počítáme, že v této druhé vlně bude něco okolo 5000 míst,“ řekl Sova. Podrobnosti z připravovaného plánu nechtěl z bezpečnostních důvodů upřesnit.

V Česku se očkuje od 23. listopadu, většina praktiků zahájila očkování o týden později. Pořadí pacientů navržených k očkování určují praktičtí lékaři podle závažnosti onemocnění. Z první zásilky se měli rovnou navzájem naočkovat lékař i sestra, aby nešířili případnou nákazu na pacienty.
Většině lidí stačí jedna dávka. Druhou posilovací dávku dostanou pacienti se špatnou imunitou, lidé po transplantaci či na umělé ledvině. Interval mezi dvěma dávkami musí být tři týdny, nesmí se překročit. Termíny hlídají praktičtí lékaři, pokud jim vakcína chybí, mohou pacienta poslat do očkovacího centra.

V první vlně byla podle Sovy důležitá rychlost a plošné vybavení všech praktických lékařů vakcínami i antivirovými léky. Při první zavážce dostával každý praktický lékař pro dospělé jednu lahvičku s deseti dávkami očkovací látky a také dvacet balení antivirových léků Tamiflu. Dětští lékaři dostávali jen deset balení antivirotik. Stejně tak nemocnice musely být vybaveny Tamiflu a vakcinační centra vakcínami.
Řada lékařů i chronických pacientů se nenechala očkovat. „Probíhá v tuto chvíli průzkum, nakolik byly vakcíny v terénu využity,“ řekl Sova. Podle toho se také rozhodne, jak rozdělit vakcíny v druhé vlně. Vyhodnocování využitých vakcín se provádí jednou měsíčně. Po příštím týdnu budou další výsledky opět v lednu, upřesnil Sršeň.

Vakcíny by měl podle Sovy rozvážet podobný počet aut i lidí jako v první vlně. V té byla nasazena až stovka aut s asi 150 až 200 lidmi. Někteří z nich byli speciálně vyškolení závozníci, aby byla dodržena kvalita transportu a předání. Vakcíny například nesmějí zmrznout.
Podle Sovy závozníci nevolali vždy předem, že vezou vakcíny. „V minulé vlně to nebylo na sto procent možné. To se jezdilo takzvaně naslepo, protože šlo o čas co nejrychleji to (vakcíny) doručit. Druhá vlna by měla být podstatně plánovitější,“ řekl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?