Druhá vlna epidemie chřipky nepřišla

9. 3. 2010 8:46
přidejte názor
Autor: Redakce
Ačkoli odborníci na podzim předpovídali, že nás počátkem roku postihne druhá vlna chřipkových onemocnění a zároveň naroste počet těch, kteří se nakazí obávaným virem Pandemic (H1N1) 2009, chřipková epidemie se nakonec především díky mrazům a jarním prázdninám nevrátila.


Možná i proto je minimální zájem o vakcíny proti prasečí chřipce, kterou si od minulého týdne zdarma mohou nechat píchnout všichni kromě nejmenších dětí.

„Jednak vlivem mrazivého počasí, ale také kvůli jarním prázdninám - obojí se příznivě promítlo do nemocnosti.

Svoji roli sehrálo i to, že spousta lidí již onemocněním prošla a podruhé se již nenakazili,“ hodnotila vedoucí protiepidemického oddělení Krajské hygienické stanice v Olomouci (KHS Olomouc) RůženaHaliřová.

Nemocnost v Olomouckém kraji již od počátku února klesá.

Ani na přelomu ledna a února se počty lidí trpících akutními respiračními infekcemi a chřipkami nezvedly k hranici epidemie - o ní epidemiologové hovoří, když počty nemocných v přepočtu na 100 tisíc obyvatel překročí dva tisíce. Například za minulý týden uvádějí epidemiologové v přepočtu na 100 tisíc obyvatel 1004 případů chřipkového onemocnění.

Těch, kteří se nakazili prasečí chřipkou, evidují epidemiologové od počátku roku 18.
Týdně přibudou v průměru dva případy. Od počátku roku v regionu tři lidé zemřeli. Šlo však o pacienty, kteří měli závažná onemocnění a zároveň u nich byla zjištěna pandemickáchřipka.
Máme tedy pro tuto sezonu s chřipkami a virózami vyhráno?

Podle epidemiologů by už nemocných přibývat nemělo.
„Předpokládáme další pokles,“ poznamenala Haliřová.

Poukázala na to, že na podzim, kdy pandemická chřipka decimovala obyvatele v různých koutech světa a země nakupovaly vakcíny, nemohl nikdo přesně odhadovat, kolik lidí v tuzemsku onemocní a jaký bude mít nemoc průběh. „Vývoj byl nakonec velmi mírný. Nikdo to ale nemohl tušit. Jinde v populaci to vypadalo jinak. Jak se říká, po bitvě je každýgenerál,“ podotkla.

Zřejmě právě ústupu chřipkových onemocnění lze přičíst malý zájem o bezplatné očkování proti pandemické chřipce.Odminuléhotýdne se mohou objednat ve vakcinačních centrech všichni zájemci.
Seznam je i s kontakty na internetových stránkách kraje či ministerstva zdravotnictví.

„Zájem? Minimální. Přihlásili se zatím čtyři lidé,“ hlásila včera šumperská nemocnice.

„Pouze jeden člověk se ptal po očkování. Musíme však počkat, až projeví zájem ještě alespoň devět,“ uvedla jesenická nemocnice. Z jednoho balení lze namíchat deset dávek, které je potřeba hnedaplikovat.

Zájem není valný ani ve Fakultní nemocnici Olomouc, která je největší v kraji. „Pokud jde o veřejnost, není to nijak citelné. V posledních dnech se ozvalo asi deset lidí, kteří nebyli v původních seznamech nebo neměli zdravotní důvody k očkování,“ uvedl Egon Havrlant, mluvčí fakultní nemocnice. V té celkově naočkovali proti pandemické chřipce téměř pět set lidí, ztohotřicet dětí.

Stejně tak není zájem o informační linku zřízenou kvůli pandemické chřipce při KHS Olomouc. „Cíleně na ni nikdo nevolal.Myslím,že lidé jižmají dostatek informací,“ podotkla Haliřová.

Podle epidemiologů všakmá očkování proti pandemické chřipce stále smysl, protože vir A(H1N1) bude cirkulovat i v té nadcházející sezoně.

„Nepředpokládáme, že bude ve stejném rozsahu, ale určitě se vyskytne,“ uzavřela Haliřová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?