Druhý rozsudek nad lékařem Dbalým vynese soud v srpnu

28. 6. 2019 6:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Rozsudek ve druhé větvi korupční kauzy lékaře Vladimíra Dbalého vynese pražský městský soud 27. srpna. Na twitteru to oznámila mluvčí soudu Markéta Puci. Obžaloba klade někdejšímu řediteli pražské Nemocnice Na Homolce za vinu, že přijal milionové úplatky za nezákonné uzavírání smluv na poskytování konzultací nebo služeb. Státní zástupce pro něj požaduje devítileté vězení a peněžitý trest 15 milionů korun.


Případ se týká tří okruhů nemocničních zakázek z let 2008 až 2011 - konkrétně zakázek na poradenské a konzultační služby, na účetní a medicínsko-právní služby a do třetice na právní služby, které nemocnici poskytovala advokátní kancelář Šachta & Partners (dnes MSB Legal) spojovaná s lobbistou Ivem Rittigem. Dbalý si na úplatcích údajně přišel na 12 milionů korun.

Vedle Dbalého čelí obžalobě bývalá nemocniční účetní Emilie Bialešová, někdejší právník nemocnice Roman Žďárek, advokát z MSB Legal David Michal, ředitelův známý Zdeněk Čáp a inženýr Josef Kantůrek. Všichni vinu popírají a zpochybňují věrohodnost klíčového důkazu - Dbalého deníkových poznámek, které objevila policie při domovní prohlídce.

Nemocnice, kterou Dbalý vedl v letech 2006 až 2012, se k trestnímu řízení připojila jako poškozená. Po bývalém řediteli, Bialešové a Žďárkovi se domáhá náhrady škody 49,5 milionu korun.

První větev Dbalého kauzy zahrnovala dvě údajně zmanipulované zakázky: tendr na digitalizaci chorobopisů a nákup gama nože. Podle loňského nepravomocného rozsudku šly tenkrát do Dbalého kapsy úplatky zhruba 27,8 milionu korun. Lékař si za to má odpykat devítileté vězení, a soud mu navíc uložil propadnutí celého majetku. Dbalý je obviněn také ve třetí větvi případu, jež souvisí například s dodávkou pro pracoviště navigované chirurgie.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?