Dryml: Nechodím šéfy vítat na zápraží

16. 10. 2006 9:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejhledanější český náměstek ministra Vladimír Dryml se předminulý víkend vrátil z dovolené do Prahy. V pátek nastoupil do práce na ministerstvu zdravotnictví, a Tomáš Julínek jak ho potkal, hned ho odvolal z funkce. Vladimír Dryml tím získal další primát. Stal se posledním náměstkem ministra odvolaným vládou Mirka Topolánka...


Tomáš Julínek skutečnost, že Vladimíra Drymla odvolal dva dny po demisi vlády, vysvětluje tím, že na něj měl “ spadeno“ hned při nástupu do funkce. Jen mu prý kvůli tomu, že byl nezvěstný, nebylo možné odvolání doručit.

Proč jste byl měsíc nezvěstný?

Proč používáte terminologii pana Julínka? Byl jsem na dovolené, na kterou mám jako každý zaměstnanec podle Zákoníku práce nárok. Myslím, že jsem si ji za těch jedenáct měsíců zasloužil. Dovolená byla řádně nahlášená a všichni na ministerstvu věděli, že odjíždím do zahraničí.

Kam?

Byl jsem v Egyptě a věnoval jsem se tam svému koníčku - potápění.

Odvolání z funkce jste se nevyhýbal ani trošku? Tomáš Julínek si stěžoval, že když přišel na ministerstvo, zastihl tam jediného náměstka.

Je věcí pana ministra, s kým chce nebo nechce spolupracovat. Na druhé straně i já se mohu rozhodnout, stojímli o spolupráci s člověkem, o jehož předpokladech pro výkon tak náročné funkce pochybuji. A pokud jde o to, kolik náměstků pan Julínek zastihl, se mnou by si moc nepomohl. Nemám ve zvyku chodit v předklonu vítat nové šéfy na zápraží.

Narážíte na hlavního hygienika Michaela Víta, který se jako jediný náměstek na ministerstvu zdravotnictví udržel?

Nenarážím na nic.

Ještě jednou: vaše dlouhá dovolená nebyla pokusem udržet se ve funkci co možná nejdéle?

Ještě jednou: každý rozumný člověk a každá rozumná vláda nejdřív získá důvěru ve sněmovně a pak třeba začne s personálními změnami. To, co tady provádí současná vláda, je politický diletantismus a ohrožuje to chod státní správy. A myslím, že to může být snaha omezit kontrolní činnost a rozkrývání nešvarů v českém zdravotnictví.

David Rath mluví o tom, že se vás současné vedení ministerstva snaží umlčet. Vy osobně byste použil stejná slova?

Měl jsem na ministerstvu na starost kontrolní činnost a to, co jsem zjistil, není pro ODS rozhodně příznivé. Řekl bych dokonce, že je to pro ni i nebezpečné.

Podepsal jste mimo jiné uvalení nucené správy na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP). Dáváte si vaše odvolání do souvislosti i s tím?

Samozřejmě. Faktem je, že jsme zjistili, že VZP v době, kdy v její dozorčí radě seděli dnešní vysoce postavení členové ODS Lucie Talmanová nebo Jan Vidím, uzavřela bez řádného výběrového řízení kontrakt v celkové výši několika set milionů korun na provozování systému IZIP. V jeho vedení seděli jiní významní představitelé ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký. Mimochodem, mám informace, že jedním z prvních bodů jednání nové správní rady VZP poté, co ODS stoprocentně vyměnila zástupce státu, bylo nové financování tohoto projektu.

David Rath vás minulý týden podpořil, když zveřejnil výsledky práce vašeho kontrolního týmu, který upozornil na údajně podezřelé kontrakty Hutnické zaměstnanecké pojišťovny se společnostmi spjatými s Miroslavem Topolánkem a Tomášem Macháčkem. Opravdu si myslíte, že pojišťovna nějak strašně pochybila, když věnovala vcelku zanedbatelných devadesát tisíc korun sdružení Miroslava Topolánka pro podporu vzdělanosti Becario?

Podpora vzdělanosti je chvályhodná věc, ale zdravotní pojišťovna, která hospodaří s prostředky veřejného zdravotního pojištění, má řadu možností, ba povinností, jak tyto peníze vynaložit minimálně stejně bohulibým způsobem. To za prvé. Za druhé, Becario za to jako protiplnění umístilo reklamní panel s logem pojišťovny na jím pořádaných golfových turnajích v Karlových Varech a v Čeladné. Jenomže Hutnická zaměstnanecká pojišťovna měla uzavřenou smlouvu o reklamě a propagaci už s vlastníkem golfového hřiště v Čeladné, společností Prosper Trading, a zaplatila jí za to v letech 2004 až 2006 274 tisíc korun. Za třetí, pojišťovna vyplatila v letech 2004 až 2005 společnosti Klient Pro přes pět milionů sedm set padesát tisíc korun na projekt řízené zdravotní péče a stejně jako VZP v případě IZIP nevypsala na kontrakt výběrové řízení. Jednatelem a jediným majitelem Klient Pro je jeden z nejbližších spolupracovníků Tomáše Julínka, dnes jeho poradce na ministerstvu zdravotnictví Tomáš Macháček.

Kvůli tomu se vás také snaží umlčet?

Nevztahujte to jenom na moji osobu. Já o sebe strach nemám. Nejde o snahu umlčet Vladimíra Drymla, ale o snahu ututlat nestandardní, někdy dokonce nezákonné kroky, které se evidentně děly a někomu přinesly nemalý prospěch.

Jak se znáte s lidmi, kteří se vás údajně snaží umlčet?

S Tomášem Julínkem se samozřejmě znám z různých akcí. Znám se s ním i ze Senátu, kde jsme se dvakrát dostali do poměrně ostrého střetu. Za prvé kolem nucené správy na VZP, kde podle mého názoru nepostupoval racionálně a chladně. Za druhé když jsme domlouvali zvýšení plateb za státní pojištěnce, což se podařilo, ale za cenu ústupků v jiných směrech. Získal jsem dojem, že pan ministr není příliš silný v ekonomické oblasti. Už je to delší doba, co vedl, asi nepříliš úspěšně, nemocnici v Ivančicích.

A Mirek Topolánek?

S panem Topolánkem se známe pouze povrchně. Mé jediné vážnější setkání s ním bylo v době kolem uvalení nucené správy na VZP, kdy jsem ho potkal v budově pojišťovny, jak vychází z pracovny paní Musílkové. Velmi jsem se podivil nad tím, proč se předseda ODS a možný budoucí premiér angažoval ve věci, která neměla s politikou nic společného.

Opravdu nic?

Měli bychom se na celou věc dívat bez politického kontextu. To, co se ve VZP dělo po stránce ekonomické a právní, a to konstatovala i zpráva sněmovní vyšetřovací komise, nebylo možné déle trpět. Závažné činnosti v hospodaření VZP zjistila už kontrola, kterou tam vyslala ministryně Milada Emmerová, a teprve potom začala nová kontrola a došlo k uvalení nucené správy. Ekonomické výsledky, kterých VZP v současné době dosahuje, jasně ukazují, že došlo k ozdravění této klíčové instituce.

Vy ODS moc rád nemáte, že ne?

Měl jsem a dodnes mám s řadou členů ODS velmi dobré a korektní vztahy. Myslím si, že nelze posuzovat lidi podle stranických knížek, ale podle toho, zda se chovají slušně a poctivě, anebo zda hledají kličky pro to, aby získali určitý profit. Je povinností státu a jeho úředníků, aby těmto snahám čelili. Já jsem to dělal. A pokud mě za to někdo kritizuje, ať řekne, co jsem udělal špatně, kde jsem lhal nebo někomu křivdil.

JOSEF MICHL, Euro

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?