Dryml prodává nemocnici kraji

12. 1. 2009 9:47
přidejte názor
Autor: Redakce
"Odpuštění poplatků mělo být od 1. ledna. Dostal jsem se do sporu s hejtmanem a se svými přáteli, protože mně bylo řečeno, že to bude až od 1. února. Najednou jsem se dozvěděl, že ze zdravotní komise, odborníci asi jiní nežli já, nedoporučují, aby vůbec poplatky byly nějakým způsobem dotovány, ale že se počká až na prezidenta a co udělá Senát," řekl Vladimír Dryml v OVM...


Moderátor

A pozvání do Otázek přijal právě vicehejtman Královéhradeckého kraje, senátor, ředitel vrchlabské nemocnice Vladimír Dryml. Vítejte v Otázkách. Hezký dobrý den.

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Dobrý den, vážení diváci.

Moderátor

Tak, teď mi řekněte, střet zájmů - jak byste ho definoval v politice?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Já nechápu, co je střet zájmů na střetu mezi tím, že jsem ředitelem nemocnice a vicehejtmanem.

Moderátor

Když tvrdíte, vy jste vicehejtmanem, který by měl od možná i vedení, protože jste v dvojí roli - vicehejtman a ředitel vrchlabské nemocnice - to není jasný střet zájmů? Tak to vůbec nevnímáte?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Jasně jsem řek - já jsem politik, který jasně řek již před volbami, že nemocnice by měla být součástí Hradeckého holdingu. Pokud bude nebo nebude, je záležitostí ne mojí, ale zastupitelstva. Já jsem také jasně řek, že nejsem v žádném vyjednávacím týmu a že při rozhodování se o vrchlabské nemocnici se zdržím toho hlasování. A ještě jednu věc, vážení diváci, vážení posluchači, je to o tom, že se sliby mají plnit. A pokud ČSSD v kraji slíbila, že bude zachována dostupnost zdravotní péče, tak by také měla dělat všechno pro to, aby ten slib se splnil.

Moderátor

Řekl vám někdo z vedení ČSSD, protože Jiří Paroubek v pátek jasně říkal: „Řekli jsme Vladimíru Drymlovi vše do očí, co jsme chtěli,“ řekl vám někdo z vedení ČSSD, že jste ve střetu zájmů, nebo ne?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Podívejte se, to, co se řeklo uvnitř strany, bych nerad, aby bylo na veřejnosti, protože se to nějakým způsobem sluší. Já nechápu střet zájmů. Kdybych… Já nejsem majitel nemocnice, já nejsem jednatel nemocnice, já jsem pouze ředitel. Je to asi tak, kdybyste řekli řidičovi autobusu, že on bude rozhodovat o tom, za kolik se ten autobus, který mu nepatří, bude prodávat. Ten řidič jede, řídí tam, kam má, jede podle nějakého jízdního řádu, ale to je tak všechno.

Moderátor

A námitka, že to srovnání asi neplatí, že přeci jen srovnávat ředitele autobusu, proč tedy neděláte ředitele autobusu, proč jste ředitelem nemocnice?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Protože jsem lékař a protože se o mně říká, že velmi dobře znám a umím vést nemocnici. To je prosté. Já jsem zaměstnanec, pane redaktore, zaměstnanec jako každý z těch více než 200 zaměstnanců a…

Moderátor

A propo - pobíráte za to plat, když už přitom jste ve funkci vicehejtmana?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Pobírám za to plat. Není tak vysoký, protože… A zároveň jsem tam ještě lékařem. To je další asi střet zájmů podle některých lidí.

Moderátor

Ne, vy hlavně jste v tom případě superman, co to všechno stihnete. To stihnete dobře léčit, řídit, vicehejtmanovat a ještě senátorovat?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Já jsem jasně řek, že skončím po těch volbách, ale kdyby nebylo té nešťastné kauzy, a zrovna v případě, když já jsem obhajoval v Senátu existenci Úrazové nemocnice Brno, tak moje přítelkyně zaútočila a chce vlastně zničit nemocnici, kterou vedu. To jsou pro mě věci nepochopitelné a myslím si, že jsou za tím určité lobbistické zájmy, které pak jsou za celou tou kauzou, protože asi nikdo nepředpokládal, a já jsem původně ani neměl být v královéhradeckém zastupitelstvu, uvědomte si, že jsem šel z devátého místa, nejdříve jsem byl dokonce patnáctý, a získal jsem nejvíc preferenčních hlasů, nikdo se mnou o ničem nejednal, no a celé to bylo, že asi ty skupiny, které si to dohodly již před volbama, nepředpokládaly tak drtivé vítězství sociální demokracie, především nepředpokládaly, že zvítězí doktor Dryml.

Moderátor

Můžete říci, kdo je v těch lobbistických skupinách, pojmenovat je, protože… ?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Pane redaktore, u nás se nesmí ani naznačovat.

Moderátor

V tom případě u nás zase, jako u novinářů, to je plk, protože to říkají všichni, vymlouvají se na nějaké skupiny, které nechtějí definovat. To je prostě… pak ta slova přece nemají váhu. Buď pojmenujete a řeknete… Nenaznačíte? Řeknete?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Staré latinské přísloví říká „cui bono“ - „Komu ku prospěchu?“ - „Komu to prospěje?“ A pokud to… mně to rozhodně neprospívá, rozhodně to ale prospívá některým, kteří tam třeba byli před tím, než jsme tam přišli my, a kteří se domnívali, že po těch osmi letech se nic nezmění a že tam budou další čtyři roky. To je zcela jednoznačné.

Moderátor

To znamená, prospívá to předchozímu vedení nemocnice? To je ta lobbistická skupina? Nebo tak tomu nerozumím, tak…

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Ne, ne, ne, ne, ne, prospívá to především těm, kteří na tom kraji, a teď se oprostěme od nemocnice, prospívá to těm, kteří na tom kraji byli, prospívá to možná některým lobbistickým skupinám, které chtěly tu nemocnici získat. Pane redaktore, já jsem tam byl, předtím jsem tam čtyři roky nebyl.

Moderátor

Vy se tedy hádáte, promiňte, vy se tedy hádáte s přítelkyní Orgoníkovou, jak se v sociální demokracii hezky nazýváte jako přátelé, takže vaše přítelkyně Hana Orgoníková a vy se hádáte o vrchlabskou nemocnici kvůli občanským demokratům, kteří vedli v Královéhradeckém kraji kraj?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Tak to není celá…

Moderátor

No tak ale teď jste to naznačil.

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Není to celá pravda.

Moderátor

Je to půlka pravdy?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Je to možná část pravdy, protože my jsme…

Moderátor

Tak doplňte ji…

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

… náš spor, první náš spor vznikl, když já jsem chtěl být na kandidátce do krajského zastupitelstva. Dva okresy odstoupily, pak jeden okres vůbec na té kandidátce nebyl. Je to otázka poslance Snítilého, jak se celá ta kandidátka vlastně vytvářela. Druhá věc je, jak to celé dopadlo. A pak nastal další rozpor, to znamená jak se bude sestavovat ta koalice. Dryml chtěl uskutečňovat program ČSSD s podporou, a teďka zdůrazňuji, všech politických stran, všech. Bylo mně podsouváno, že to chci pouze s komunisty, a mně nešlo na mysl to, proč najednou jsem nucen a jsme nuceni jít do koalice se stranami, které na prvním jednání řekly, že někdo chce být vicehejtmanem, přitom měl jenom tři mandáty, na jednání bylo, že další politická strana řekla, že chtějí toto a to a chtěli několik míst v radě navícero. A pak to došlo až k takovým paradoxům, že koaliční smlouva je podepsána s tím, že všechny tři koaliční smlouvy budou rozhodovat. A dodneška není jasné, proč o tom, jak bude nakládáno, jestli bude nebo nebude rozšiřován majetek kraje, a o tom, že všichni tři koaliční partneři, i když ČSSD tam drtivě vyhrála, budou mluvit do toho, jak budou obsazovány některé ty akciové společnosti, které jsou tam utvořeny a které spadají pod kraj, to jsou takové záhady.

Moderátor

Chápu-li to správně, chápu-li správně vaše slova, tak přítelkyně Orgoníková, řečeno vnitrostranickou terminologií ČSSD, je podle vás spoluzodpovědná za tu nevýhodnou koaliční smlouvu v Královéhradeckém kraji a vy jste tomu bránil, protože jste chtěl mít menšinovou vládu ČSSD s podporou všech, nikoli pouze KSČM. Ta věta, kterou teď jsem řekl, vystihuje podle vás dobře onu situaci?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Vystihuje ji velmi přesně. A já vám řeknu, co nastává pak. Dnes se dostáváme k tomu, že ČSSD nemůže plnit program. Odpuštění poplatků mělo být od 1. ledna. Dostal jsem se do obrovského sporu s hejtmanem, dostal jsem se do obrovského sporu se svými přáteli a přítelkyněmi, protože já chtěl od 1. ledna a bylo mně řečeno, že to nejde a že to bude až od 1. února. Najednou jsem se dozvěděl tento týden, že ze zdravotní komise, odborníci asi jiní nežli já, nedoporučují, aby vůbec ty zdravotnické poplatky byly nějakým způsobem dotovány, ale že se počká až na prezidenta a co udělá Senát.

Moderátor

To znamená, že ani do konce února nesplní ČSSD v Královéhradeckém kraji ten slib a podle vás za to může Hana Orgoníková a špatně uzavřená, nevýhodná koaliční smlouva v Královéhradeckém kraji?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Rozhodne zastupitelstvo, pane redaktore. Ale všechno nasvědčuje tomu, protože skladbu té zdravotnické komise, tu dělali lidé většinou kolem paní Orgoníkové, kolem přítelkyně Orgoníkové. A mně je záhadou, proč tam teda se neprosadili takoví lidé, kteří prosazují program té strany. Je to zcela jednoznačné - já na rozdíl od ostatních sliby, které dám, tak se snažím splnit. Já jsem slíbil, že nemocnice Vrchlabí zůstane zachována, udělám pro to všechno, a ten čas, kdy nemocnice bude, a jediná existence té nemocnice je v tom, že vstoupí do holdingu, a já jsem nenavrhoval koupi, já jsem navrhoval prodej, jak je mi podsouváno, jsou tady dva posudky, jeden posudek zní na 125 milionů, a ten dal majitel nemocnice k dispozici kraji, a druhý posudek, který nikdo neviděl…

Moderátor

Počkejte, ale…

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

… a ten zní na 45 milionů. A všichni…

Moderátor

Dovolte, pane vicehejtmane, já bych u toho posudku se zastavil, protože zastupitelstvo Královéhradeckého kraje má problém vrchlabské nemocnice, její budoucnosti, řešit 22. ledna. Kraj si nechal právě udělat posudek, ze kterého vyplývá, že za soukromou nemocnici ve Vrchlabí by neměl Královéhradecký kraj zaplatit více než 45 milionů. Citují čtvrteční slova hejtmana Královéhradeckého kraje Lubomíra France z rozhovoru pro ČTK: „Odhad ceny se výrazně liší od požadavků majitele a vedení nemocnice, které přesahují stamilionovou hranici. Koupě této nemocnice nesmí v žádném případě poškodit ekonomiku kraje,“ konstatoval ve čtvrtek hejtman Lubomír Franc. Z odhadu podle něj také vyplývá, že v průběhu příštích pěti let bude nutné do nemocnice investovat zhruba 80 milionů korun. Ten posudek - vy zpochybňujete jeho relevanci, protože podle vás vůbec ani neexistuje?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Já ho neviděl. Uvědomte si…

Moderátor

Nemusíte vidět všechno.

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Ale uvědomte si, že jsem vicehejtman a garant zodpovědný za zdravotnictví a já ten posudek neviděl. Ale něco jiného - ti lidé, kteří se v tom vyznají, tak vám řeknou, že dva posudky znalecké by neměly být od sebe více než 10 nebo 15 %. Tady to je o něčem úplně jiném.

Moderátor

Když váš posudek, respektive třeba… Vy nepřipouštíte tu variantu, že posudek majitele vrchlabské nemocnice to záměrně nastřelil, těch 100 milionů?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Uvědomte si, že to nebyl posudek majitele, to je posudek soudního znalce. A není možné, aby kraj šel proti posudkům soudních znalců, protože…

Moderátor

Počkejte, ale když byly mnohokrát posudky i soudních znalců zpochybněny a tato posudková činnost je jednou, řekněme, z problematických věcí v českém soudním sytému, vy to odmítáte, vy osobně si myslíte, že pokud existuje posudek kraje, tak je zmanipulovaný posudek kraje?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

To jsem neřek. Já jsem ten posudek nikdy neviděl, nikdy mně nebyl předložen a…

Moderátor

Ale slyšel jste částku 45 milionů.

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Ale to řek pan hejtman. Tady jste to slyšel. Zrovna tak jak pan hejtman je větší odborník nežli já a říká, že se tam musí investovat 80 milionů. Já také nevím, jak k té částce přišel. Já jsem toto nikdy neřek. Já si myslím, že to je nesmysl.

Moderátor

Ale vy to rozporujete. 45 milionů vy rozporujete. Co kdybych vám řekl…

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Za 45 milionů bych si to rád koupil sám a na kraj bych se… kraj, bych řekl: „Tak když si to myslíte, že 45 milionů je pro vás hodně, tak já to koupím,“ kdybych těch 45 milionů měl, protože to je nesmysl. Je to totální nesmysl. Říká vám to člověk, který byl, který ve zdravotnictví se vyzná, který i několik let tu nemocnici ved, který v posledním roce je ředitelem. Ano, říkám vám to vám všem, vážení diváci: 45 milionů je nesmysl s jediným cílem - ukázat, že doktor Dryml je podvodník a že někdo jiný má více pravdy. Ignoruje se to, že i mí protivníci dobře vědí, že se ve zdravotnictví vyznám. Jenom cena těch deseti bytů, které tam jsou, je něco kolem 20 milionů, a to nemluvím o těch obrovských pozemcích, kdy 60 tisíc metrů čtverečních, kdy se prodává za nějaké 2 000, tak si uvědomte, za kolik to je všechno a kdo má a na čí straně je pravda.

Moderátor

Tak teď jste si promluvil k národu. Obraťte se, prosím, ke mně.

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Jen ať to ten národ… Ne, já jsem se obrátil ke svým voličům. Ti voliči to dobře znají a může přijít pan hejtman do Vrchlabí a uvidí.

Moderátor

Jste ochoten připustit tu variantu, že koncem ledna kraj jasně řekne: „My tu nemocnici kupovat nebudeme.“? Co budete dělat pak?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Ale to je svobodná vůle toho kraje. Já jsem jenom upozornil, že tady hrozí, že nemocnice se může uzavřít, že se sníží jednoznačně dostupnost zdravotní péče. Ti lidé, kteří jsou ve Špindlerově Mlýně, kterým se tam něco stane, ty dobře vědí, jakou roli hraje nemocnice.

Moderátor

Promiňte, ať to skončí jakkoli, celý ten spor a dejme tomu, že do… vy jste řekl, že se do konce ledna, i majitel vrchlabské nemocnice do konce ledna se musí rozhodnout, jinak špitál zavíráme, když kraj do konce ledna se nedohodne s majitelem, možná i vedením vrchlabské nemocnice, trvá vaše rozhodnutí, že vedení vrchlabské nemocnice ku konci ledna opustíte, ať to se špitálem dopadne jakkoli?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Pane redaktore, to je rozhodnutí majitele. A já jsem jenom zaměstnanec. Pokud dostanu pokyn, abych to zavřel, tak to bohužel zavřu. A říkám, že politická zodpovědnost je jednoznačně na ČSSD. Zrovna tak jako jsem měl spor, pro vaši informaci..

Moderátor

Ne, promiňte, ta politická odpovědnost je na majiteli té nemocnice, jestliže se rozhodne nedělat ten byznys, protože to koupil asi za účelem toho, aby dělal byznys, protože nepředpokládám, že v tom případě má v té bohulibé činnosti pokračovat a dotovat vrchlabskou nemocnici.

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Pane redaktore, ČSSD jasně řekla, a je to i v programu, že zůstane zachována dostupnost zdravotní péče, to znamená, že pokud…

Moderátor

Ale tak ta může zůstat i bez vrchlabské nemocnice, to si nemyslíte?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

To si nemyslím a nemyslí si to…

Moderátor

Tam nikde není napsaná v programu ČSSD, nikde není napsaná vrchlabská nemocnice.

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

To není jenom o vrchlabské nemocnici. Ono je to i o jiných nemocnicích. Podívejte se, v Novém Bydžově, a tam jsem kandidoval jako senátor, tam mně spousta lidí dala svůj hlas právě proto, že bydžovskou nemocnici zavřelo předchozí vedení kraje, a myslím si, že udělali velkou chybu. To není o té, jenom o té politické, ale je to o těch lidech. Ti lidé musí dojíždět někdy 40, 50 kilometrů, a kupodivu do nemocnice Jičín, i když mají mnohem blíže do nemocnice Hradec Králové. To jsou věci, které mně se nelíbí. Já jsem dostal mandát od těch voličů, velmi silný, i když jsem se dozvěděl, že po volbách už to neplatí, trošku mě to, velmi, nebo trošku, velmi mě to zarazilo, ale já plním sliby, které jsem dal voličům, to znamená dostupná zdravotní péče. Představitelé města Vrchlabí i okolních vesnic si nemyslí, že by nemocnice Vrchlabí neměla existovat, a proto já udělám všechno pro to, aby existovala. Jestli se koupí za 45 nebo za 120, to už je jedno. Já se podvolím tomu, co řekne znalec. A opakuji - já jsem ten druhý posudek nikdy neviděl, i když jsem garant za zdravotnictví. Je to asi stejné, jako když někdo říká o tom, že ta nemocnice je zadlužená, ale zadlužený je český stát, zadlužený je každý, kdo vlastně má hypotéku, možná i leasing, a pak je to předlužená…

Moderátor

Počkejte, ale něco jiného je, když se zadluží soukromý subjekt, tady zkrátka byl soukromý subjekt, který nemusel hospodařit dobře, vy jste zodpovědný za vedení té nemocnice, tak se to zase hodí na stát, aby byl zadlužen ještě víc. To přece nemá logiku.

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

No, vy nevíte, jak hospodaří ostatní nemocnice holdingu. Když já si odečtu ty podivné dotace, které šly do těch ostatních nemocnic v holdingu, tak zjistíte, že ta nemocnice Vrchlabí je ze všech těch nemocnic, které jsou v holdingu, ta nejlepší, takže proč já bych nechtěl, aby se koupila ta nejlepší nemocnice, když ti ostatní jsou tam jenom proto, aby neustále prodělávaly?

Moderátor

Aby tam nebyla třeba další nemocnice, která bude také prodělávat. Politické grémium ČSSD vás v pátek vyzvalo, abyste rezignoval na funkci vicehejtmana Královéhradeckého kraje, opustil radu kraje. Šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek také řekl, že by Vladimír Dryml měl opustit senátorský klub ČSSD. Tady jsou páteční Paroubkova slova.

Jiří Paroubek (ČSSD), předseda strany:

Pan Dryml je odpovědný člověk. Já předpokládám, že po několika hodinách, desítkách hodin nebo po několika dnech udělá určité závěry sám.

Moderátor

Oznámil v pátek po jednání vedení sociálních demokratů předseda ČSSD Jiří Paroubek. Vy jste tu rezignaci odmítl na jakoukoli ze svých funkcí. Může se to změnit v těch následujících hodinách?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Rozhodně ne. A já jsem to jasně řek celému politickému grémiu a řek jsem to i veřejnosti. Za prvé - uvědomme si, že ti lidé, kteří mají nejvíce informací, to znamená místní organizace a dokonce i krajský výkonný výbor, který zasedal, tak ten odmítl to, co navrhoval hejtman Franc, přítelkyně Orgoníková a ta okresní krajská, okresní organizace v Hradci Králové. To jsou ti lidé, kteří jdou mně zatím z trochu neznámých důvodů proti mně…

Moderátor

Počkejte, ale teď… Promiňte…

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

… tak odmítnul to, abych odstoupil z funkcí. A teď si představte něco tak děsivého, že řekl, že najednou se řeklo: „No a za týden bude nové KVV, my přineseme další důkazy a tam změníte svoje rozhodnutí.“ Politické grémium dává určité doporučení, nemůže rozhodnout. Mně dali voliči ty hlasy, a nebyly to zanedbatelné hlasy. Mně dali pětkrát tolik víc hlasů, než kolik dali hejtmanovi Francovi. A já jsem zodpovědný svým voličům, já jsem neudělal nic špatného.

Moderátor

Promiňte, ale…

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Podívejte, tady je článek z Mladé fronty, kde se jasně Jiří Kubík z 9. 1. přiznává k provokaci Morava a stejně tak provokaci Dryml. Tak pracují novináři Mladé fronty, vážený pane redaktore?

Moderátor

Když chtějí odhalit lumpárny v politice, tak co by tak nepracovali? Tak může znít jeden protiargument.

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Ale jaké to jsou lumpárny? Ví teda majitelé listů, že se tady provozuje veřejná provokace? Vždyť to je veřejná provokace. Já jsem tam nikoho k ničemu nevyzýval. Vyzývali ti lidé, vlastně mě pozvali na schůzku, mne, já jsem tu schůzku sám neinicioval. Vždyť je to útok proti všem politikům v České republice. Ví o tom teda majitelé v tom Německu, nebo je to záležitost nějakých lobbistických skupin?

Moderátor

Promiňte…

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Nebo je to záležitost mých nepřátel politických, nebo přátel? Podívejte, ani tady není úcta ani k prezidentovi. Podívejte se, jak ho snímá jistá televize. To prostě v normální zemi je něco nepřijatelného. Něco jiného je, když si někdo ověřuje…

Moderátor

Možná taky je v normální zemi, promiňte, asi v normální zemi také není přijatelné to, jak se chovají politici včetně prezidenta, ale od toho tady nejsme, abysme to teď řešili. Pojďte mi odpovědět na tu otázku, která se týká zasedání vedení grémia České strany sociálnědemokratické a výzvy, kterou vám učinilo. Vy tedy říkáte, že se to nemůže změnit, nebudete rezignovat. Vy jste připraven na to, že vás odvolají, že vás odvolá zastupitelstvo Královéhradeckého kraje 22. ledna a že nebudete vicehejtmanem? Jste na to připraven?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Ale samozřejmě, vždyť je to jejich demokratické právo. A já jim nic takového neberu. Ale já rozhodně, vážení diváci, nebudu odstupovat, protože já si nejsem vědom, že bych udělal něco, co by bylo protizákonného. Já jsem si jenom ověřoval určitou informaci. Vždyť já ani nevěděl, ani jsem nechtěl věřit, že něco takového jako nějaký spis existuje. A ejhle - ukázalo se, že ten spis nejenže existuje asi s největší pravděpodobností, ale že v tom jsou možná tak závažné věci, že je kolegyně nebo přítelkyně dostala a požádala tehdejšího ministra vnitra o ochranu. To setsakra musely bejt silné skutečnosti, že tu ochranu dokonce dostala. A to byl možná jeden z důvodů, proč to KVV nepodpořilo usnesení, které bylo již předem připraveno, protože tady asi něco skutečně existuje.

Moderátor

Vám tedy, promiňte, vám nepřijde divné, že se vás nezastalo vedení ČSSD? Jednoznačná odpověď. Jste v tom sám. Hana Orgoníková má na své straně Jiřího Paroubka a grémium ČSSD.

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Já bych chtěl říct něco jiného.

Moderátor

Ne, ne, ne, ne, vy mi…

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Proč vedení ČSSD bylo najednou tak zděšeno tím vším, co je, jestli je něco pravdy na tom všem? Co všechno je kolem přítelkyně, která má velmi, kolem ní jsou velmi zvláštní některé informace. Já si velmi rád ověřuji, s kým spolupracuji, a z byznysu jsem zvyklý na určité reference. A pro mě je některá věc velmi, velmi zásadní.

Moderátor

Promiňte…

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

A ta věc, která zazněla, pro mě byla tak zásadní, že jsem ji chtěl řešit, a vnitrostranicky, si myslím, že tady nebyl dán prostor k tomu, abychom to řešili. Ty věci nebyly určeny na veřejnost, pane redaktore.

Moderátor

Proč se podle vás tedy postavilo vedení ČSSD na stranu Hany Orgoníkové? Jste v tom sám. Má o vás jednat senátorský klub. Vy jste také připraven na to, že vás senátorský klub ve středu může vyloučit, ČSSD?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Ale samozřejmě. Samozřejmě, že je možné všechno, ale mně nedali, mně nedali, mně nevyhráli volby, mně nevyhráli volby senátoři nebo funkcionáři ČSSD. A ti lidé, s kterým jsem mluvil, a byly jich tisíce, a já šel na rozdíl od jiných mezi ty lidi a nebylo to vždy příjemné, vzpomeňme, co bylo těsně před těmi volbami a moc to neprospívalo ČSSD, tak ti lidé mně věřili, ty mně důvěřovali a ti mně dali tolik hlasů. Já jsem byl poslán do hradeckého kraje, aby mě vodrovnali, nikdo mi nedával šanci, přesto jsem zvítězil. Možná, že proto…

Moderátor

Vy si nemyslíte, že to je proto, že jste měl a máte stále ještě na tom tričku stranické logo ČSSD?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Ale já věřím těm prostým…

Moderátor

Že to není tím, že jste jen tak geniální, že byste vyhrál jenom na Drymla?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Ne, ne, ne, já věřím těm prostým členům strany. A jednoznačně jsem řek, že to zdravé jádro v té ČSSD, že těm lidem já věřím. Já dostávám desítky, desítky dopisů i desítky podpor, a není to, nemusím dělat žádné petice ? la to, co se stalo, že hejtmani byli obesláni SMSkami, aby podpořili přítelkyni Orgoníkovou, že krajští předsedové bez toho, aby svolali svoje krajské výkonné výbory, tak dávají podporu, a vlastně tím jdou proti určitému rozhodnutí krajského výkonného výboru v Hradci Králové.

Moderátor

To znamená, pane senátore…

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Je to zvláštní, je to velmi zvláštní.

Moderátor

Ano, jak popisujete tu situaci v ČSSD, to jsou hrozné věci, co se tam děje v ČSSD, pokud platí vaše interpretace. To asi budete rád, až budete případně z ČSSD vyloučen, jestliže se tam dějí takové věci, tak proč být pak v té straně?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Rozhodně nejsem rád, protože já tam mám spoustu přátel, vím o spoustě lidí, kteří skutečně to myslí, a teď to zazní jako klišé, ale myslí to upřímně.

Moderátor

Ano, jak to řekl Stanislav Gross. Když zůstanu u Jiřího Paroubka, připomínám, že vedení sociální demokracie se od Vladimíra Drymla začalo distancovat po zveřejnění článku v deníku MF Dnes, který referoval o tom, že právě Vladimír Dryml se snaží získat kompromitující informace na poslankyni Hanu Orgoníkovou. Obrátil se na detektivní agenturu, při setkání s domnělým detektivem pak 11. prosince obvinil Orgoníkovou ze zneužívání veřejných peněz v Hradeckém kraji. Předseda sociálních demokratů tvrdí, že pokud Drymlova kauza byla provokací, pak má Vladimír Dryml podle Paroubka možnost se očistit u soudu. Šéf ČSSD uvedl jako příklad někdejšího předsedu poslaneckého klubu ČSSD Michala Krause.

Jiří Paroubek (ČSSD), předseda strany:

Prostě takovéto metody nikdo v sociální demokracii nebude zavádět. Je to ojedinělý, solitérní případ a pan Dryml se s tím musí vyrovnat. To, že to byla řízená provokace ze strany Mladé fronty, no tak to může být a pan Dryml má možnost hledat očištění u soudu a bude ho také hledat. No ale my obvykle v těchto případech postupujeme jasně. Tak jsme postupovali v minulosti, kdy v případě daleko menší relevance například odešel předseda poslaneckého klubu Kraus do, řekl bych, ústraní. Samozřejmě, že teď má možnost se do politiky vrátit, protože se nic neprokázalo, že by cokoliv, řekněme, kohokoli poškodil nebo že by porušil zákon, to je zřejmé, no a stejný osud může potkat pana Drymla.

Moderátor

Páteční slova šéfa sociálních demokratů Jiřího Paroubka. Proč kroutíte hlavou?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Já nechápu, já nechápu myšlení pana předsedy. Vždyť přece já…

Moderátor

On zase nechápe, proč nerezignujete, vidíte.

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Tak za prvé - já jsem neporušil žádný zákon. Já jsem si jenom ověřoval nějakou informaci a těch informací mám spousty a jako senátor mně lidé přinášejí denně spousty informací. Já jsem… Jaké metody jsem používal? Vždyť já jsem žádnou detektivní kancelář si nenajímal doposavad.

Moderátor

Vy jste se sešel…

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Já jsem se sešel s člověkem, který se představil jako člen…

Moderátor

… a že je detektiv.

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Ne, ne, ne, jako detektiv, pozor, jako bývalý příslušník policie, nejdřív říkal, že je příslušníkem policie, potom…

Moderátor

Ano, ale který je soukromým detektivem a měl vám něco ověřit.

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Ale nic takového nezaznělo.

Moderátor

Ale ano.

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Ale ne. A ukažte mně ty důkazy. A další věc je, že schůzka byla jedna, já jsem si ho vyslechnul, bavili jsme se pak o tom, proč odešel od policie, co ho k tomu vedlo, to všechno, tyhlety věci v tom rozhovoru jsou, takže…

Moderátor

Podle vás ale není namístě ten příměr s Michalem Krausem… A propo vy jste podal, respektive vaši právníci na Mladou frontu Dnes žalobu, je to tak?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Je to skutečně tak. 2. 1. byla podána, bylo podáno oznámení, protože já jsem si skutečně žádnou detektivní kancelář nenajímal. Kdybych si ji najmul, tak bych asi věděl, s kým mám tu čest, byla by tady nějaká smlouva a byla by tady nějaká finanční záloha. Nic takového tady nebylo, pane redaktore.

Moderátor

Protože zatím na to nebyl čas, byla pouze jedna schůzka, která mohla být překvapivá, co jste na ní řekl.

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Ale vy nevíte, že byly návrhy na další schůzky, a na ty jsem nešel, že jsem nikdy ty lidi dál nekontaktoval. To jsou fakta. A to jsou fakta.

Moderátor

A ten Paroubkův příměr, že byste se měl zachovat stejně jako Michal Kraus - nechat si to doběhnout soudně a odstoupit z těch funkcí, abyste nepoškozoval ČSSD?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Ale tady jasně vidíte, že někdo chce se mě za každou cenu zbavit.

Moderátor

Vy snad podezříváte… Počkejte, vy snad podezříváte Jiřího Paroubka? Řekl to Jiří Paroubek.

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Jsou to jisté lobbistické skupiny, které možná jsou napojeny na některé politiky, a těm to vadí. Já nevím, proč bych měl odstupovat, z jakého, z jaké příčiny.

Moderátor

Takže i Jiří Paroubek je napojen na lobbistickou skupinu?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

To jsem neřek.

Moderátor

No počkejte, ale on tvrdí, že byste měl rezignovat a nechat si…

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Já jsem jednoznačně řek, podívejte, já jsem jednoznačně řek, že to je názor Jiřího Paroubka, který má asi nedostatek informací. A na tom si trvám. Druhá věc je, že jsem, i když se to panu předsedovi nelíbilo a možná z toho pramení tak trošku pocit té uražené ješitnosti, že jsem řek, že kolem každého z těch vrcholných politiků jsou nějaké kauzy, a jeho se asi dotkl jistý příměr, který jsem učinil, protože to bylo, tam skutečně se také o nic nejednalo a mě to taky nebylo dvakrát příjemné před tou volební kampaní. Mladá fronta Dnes, vážení diváci, na mě tři měsíce před volbami sbírala informace. Lidi mně volali, kontaktovali, a mně to nevadilo, protože politik by neměl být vydíratelný. Pokud je přítelkyně… Vždyť já tý přítelkyni Orgoníkové chtěl vlastně pomoct. Já jsem chtěl vědět, co je pravdy na těch všech fámách a pomluvách kolem ní a pak si to říct. Já jsem jasně tady řek, že jsem ani nevěřil, že něco existuje, a ono to asi všechno je trošku jinak. Moje otázka zní jinak - kdo to všechno platí? Za jakým účelem to je? Co to je za ty lobbistické skupiny, které tohleto řídí? Je to z Německa? Proto jsem vyzval tajné služby, aby se podívaly po celé té věci, protože tady bude pár, tady bude Mladá fronta, tady bude Mladá fronta diktovat, je volná soutěž politických stran, a tady bude Mladá fronta diktovat, kdo bude, kdo nebude… Vždyť se podívejte, to zasahuje dvě největší a nejsilnější politické strany. Ne, já neovlivňuju…

Moderátor

Vy žijete ve spiknutí toho, že Němci tady, že tady rejdí Němci a destabilizují politickou scénu.

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Ne, já to nevím, já nevím, já nevím, já nevím, ale rozhodně by si majitelé měli jasně říct, jestli se Mladá fronta stane bulvárem, a nebo jestli dál bude seriózním deníkem, jak si to pamatuji já. Já bych byl spíše pro tu druhou stranu, i když vím, že někdy ten náklad nebude tak velký, jako když se na prvních stránkách objeví kauza Dryml. Mimochodem - je to provokace a je uměle udělaná. A tady se přiznávají, vždyť tady se, tady je jednoznačné přiznání a tady to dokonce nesměřuje už jenom proti Drymlovi, tady to ukončuje se, a druhý den vyšlo i proti Rathovi, tak kam to všechno směřuje?

Moderátor

Ne, dovolíte mi…

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Mimochodem David Rath, na kterého se…

Moderátor

Pane vicehejtmane, dovolte prosím.

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

No. Mně se to nelíbí, pane redaktore.

Moderátor

No to já se vám nedivím. Vy jste přítelkyni pomohl, za přítelkyní stojí vedení ČSSD a…

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Ale nestojí za ní KVV. Přítelkyně po rozhodnutí KVV byla celá bílá jako stěna a začala tam nějakým způsobem velmi zvláštním i na ty členy, kteří hlasovali, kteří se zdrželi hlasování, no tak začala působit a jednoznačně řekla, že za týden to bude jinak. No tak já jsem připraven na to si to poslechnout zítra, jak to bude jinak.

Moderátor

Ano, třeba…

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Co se to děje? Co se to děje v tý ČSSD?

Moderátor

No, to musíte vědět vy. My naštěstí nejsme členy ČSSD tady v Otázkách.

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Já se nestydím za členství v ČSSD a…

Moderátor

Promiňte…

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

… a rozhodně nechci, nechci odstupovat ze svých funkcí, jednoznačně ne.

Moderátor

Oni vás vyloučí, oni vás vyloučí…

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Jak to můžete říci tak bezpečně?

Moderátor

No jestli…

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Tak mě vyloučí z ČSSD, ale jako to je jejich právo.

Moderátor

Ano, ano…

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Ale já se necítím být vinen.

Moderátor

Ale jestli tvrdí vedení ČSSD, že ji celá kauza poškozuje, tak předpokládám, že tedy…

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Je zajímavé, že ČSSD nepoškozovalo, když jsem se postavil proti všem, proti VZP, proti Julínkovi, kde na poplatcích získala velmi významné procento voličů, tak to ČSSD nepoškozovalo. Teď jí najednou Dryml, teď jí najednou Dryml poškozuje. Vrchlabí, které bylo vlastně tou modlou, které bylo příkladem pro to všechno ostatní, tak teďka je nejlepší to zaříznout celé. Ano, vítězům se neodpouští, že?

Moderátor

Ne…

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Šedé stranické myši, jak řek Zeman, tak najednou vítězí, stranické sekretariáty budou určovat. Podívejte se…

Moderátor

Počkejte…

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

… kdo je obsazován do různých funkcí, do různých komisí?

Moderátor

Vy když se na to podíváte, tak možná Dryml svými slovy, vy tady mluvíte o provokaci, citujete zástupce šéfredaktora MF Dnes Jiřího Kubíka. Vy v té nahrávce pořízené skrytou kamerou deníku MF Dnes říkáte, že…

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Skrytým mikrofonem, kamera žádná není, protože jsem šel někam jinam, než tam, kam mě pozvali ty provokatéři, pane redaktore.

Moderátor

Tak zkrátka skrytým záznamovým zařízením říkáte, že není, že nejste žádný svatoušek. A teď budu citovat to, co jsem našel na iDnesu a co si připomeneme: „Paní Orgoníková s paní Horníkovou a některým zájmovými skupinami dělaly nějaké kšefty. Je to tak. (…) Každý útok vzbuzuje i protiakci a já potřebuju nějakým způsobem se ochránit a navíc nechci pokračovat v těchto praktikách. Já nejsem svatoušek, to v žádném případě, ale jsou věci - veřejné peníze, když už si z toho někdo něco bere, tak tam musí zůstat ta většina pro ty lidi, pro ty občany. To jsou ideály, ale tak to je. Já neříkám, že naše zákony jsou ideální, že za každých okolností mají být dodržovány, ale mělo by to všechno směřovat k tomu, aby to bylo v zájmu tohoto státu,“ konstatujete v nahrávce deníku MF Dnes. Vy jste se zajímal především o údajný vyšetřovací spis týkající se právě Hany Orgoníkové, poslankyně ČSSD. Tady je ještě zvukový záznam.

Dryml (Zdroj - idnes.cz):

A já bych jenom potřeboval vědět číslo toho spisu, jestli mi rozumíte… Nic víc.

Detektiv (Zdroj - idnes.cz):

Hm, hm, hm. A vám se jedná… jenom o číslo toho spisu? Nic víc?

Dryml (Zdroj - idnes.cz):

Pro mě by bylo nejideálnější, kdybych viděl to její trestní oznámení.

Detektiv (Zdroj - idnes.cz):

Trestní oznámení, to na co poukazovala.

Dryml (Zdroj - idnes.cz):

No já chci vidět její trestní oznámení, aby někdo neřek, že ona nic. Ona musela podat podnět. A já potřebuju ten podnět. Já vám to nemůžu zaplatit, já vám můžu říct, že prostě to je pro dobrou věc, a jestli to chcete nebo nechcete, jako to je váš problém. Samozřejmě, že se nikdo nedozví zdroj informací.

Moderátor

Tolik tedy záznam, který publikoval internetový server iDnes, ona zvuková nahrávka, která pobouřila vedení České strany sociálnědemokratické. Vy si nepřipouštíte, že politik v této zemi není placen z peněz veřejných daňových poplatníků, aby sháněl nějaké spisy, čísla spisů na své stranické rivaly, se kterými nesouhlasí?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Tady v té nahrávce jasně zaznělo, že jsem tomu ani já nevěřil. Tady já mám zvukovou nahrávku z iDnes, kde přítelkyně Orgoníková také se nějakým zvláštním způsobem spíše zakoktává nad tím, jestli to bylo nebo nebylo, a teprve později vychází najevo to, co jsem tady řek, že prostě tam jsou asi až tak závažné okolnosti, že jí ministr vnitra poskytne ochranu. To je pro mě něco šokujícího. To za prvé…

Moderátor

Promiňte…

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Za druhé - kníže Schwarzenberg si najal detektivní kancelář, protože chtěl také vědět, co je pravdy nebo není pravdy na kauze Čunek, ale nikdo ho neodsuzoval.

Moderátor

Ale legálně, veřejně to oznámil.

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Ale já jsem si žádnou legální…

Moderátor

Ne že vy jdete na schůzku s nějakým domnělým soukromým detektivem, řeknete, že mu to nemůžete zaplatit, že zdroj informací…

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Tady vidíte, že jsem nechtěl, aby to bylo za nějakou úplatu, tady jasně slyšíte, že jsem tomu člověku svobodně dával na výběr, a za třetí, a to je to nejdůležitější, pane redaktore, já jsem to chtěl pro svoji soukromou potřebu, abych se mohl nebo nemohl rozhodnout, jak dál se budu chovat k přítelkyni Orgoníkové, a případně, a to zdůrazňuji, aby na vnitrostranické půdě se vyřešilo to, jak to vlastně je.

Moderátor

Promiňte…

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

A já vám tady řeknu informaci, kterou jsem řek. Já jsem o celé záležitosti, když jsem se dozvěděl o této závažné skutečnosti, tak jsem informoval i předsedu strany na té schůzce mezi těmi čtyřmi očima, jsem jasně řek, že tuto informaci mám, že je závažná a že bych chtěl, aby se celá záležitost nějakým způsobem vyjasnila. Ale k tomu nedošlo.

Moderátor

Promiňte, nemá ale tohleto přece případně si zjišťovat nějaký stranický ombudsman a ne že vy budete mařit svůj čas, říkám, jako placen daňovými poplatníky, možná i majitelem vrchlabské nemocnice, protože jste tím ředitelem autobusu, jak jste použil příměr na začátku tohoto rozhovoru, tak ale…

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Vám se to nelíbilo?

Moderátor

Ne, ne, ne, já jenom…

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

To je pro diváky, kteří, aby pochopili tu složitost toho. Já jsem to zjednodušil.

Moderátor

Ano, ano, ano, tomu rozumím, ano, ale když zůstaneme u toho merita věci, tak přece politik není od toho, aby si zjišťoval a ověřoval nějaké informace na stranické kolegy, se kterými je ve sporu. To si nemyslíte? Tady nevidíte chybu? Vy nepřiznáte vůbec nic?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Podívejte, tady zazněla závažná informace, která by mohla poškodit ČSSD, práci v kraji, protože mně pořád nejde do dnešního dne na mysl, proč se tak chová okresní výbor v Královéhradeckém kraji, kde je taková nenávist, když já jsem jim nic neudělal, proč se uzavírala tak nevýhodná koalice, když šlo udělat něco jiného, proč se najednou neplní program strany. Pro vaši informaci - došlo k velmi závažnému střetu mezi mnou, zástupci lidovců a hejtmanem o tom, jestli se zastaví nebo nezastaví privatizace těch domovů důchodců a sociální péče. To znamená, že tady si někdo připravil něco před volbami, v podstatě možná i privatizaci toho Hradeckého holdingu, a nyní mu to nevychází, protože ten Dryml se tam dostal, no a tak ho potřebují odstranit, aby mohli pokračovat.

Moderátor

Vy si myslíte, že by s podporou ČSSD prošla privatizace, když jste před krajskými volbami volali proti privatizaci? Není už toto opravdu vaše určitá čirá spekulace?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Podívejte se, pane redaktore, jsou záznamy ze zasedání rady, a tam to jasně, tam jsou jasné důkazy, zrovna tak jsou jasné důkazy o těch poplatcích, proč ty poplatky nemohly být od 1. 1., tak jak jsme slibovali ve svém programovém prohlášení. To je další důkaz, to je další důkaz. A mnoha lidem, hlavně těm starým by to pomohlo. Bylo to všechno připraveno. Já to dostal zakázáno.

Moderátor

Když jsem tady citoval ta vaše slova, která také jste pronesl na onen skrytý mikrofon, že nejste v žádném případě svatoušek, „ale jsou věci - veřejné peníze, když už si z toho někdo něco bere, tak tam musí zůstat ta většina pro ty lidi, pro ty občany,“ konec citátu. Možná opravdu jsem naivní po těch 20 letech v české žurnalistice a kontaktu s českými politiky, ale to je přece strašná věta, že tam většina musí zůstat aspoň pro ty lidi, a kraťme tu menšinu.

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Tak rozhodně asi nejste naivní a rozhodně víte, co se děje tady s veřejnými zakázkami. To je všeobecně známo, že je spousta, že je spousta…

Moderátor

To se říká, že to je všeobecně známo, ale vy byste přece měl říct, že nejste svatoušek, ale že by všechny peníze měly jít do veřejných…

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Podívejte, já vám to řeknu na názorném…

Moderátor

Proč jste to říkal? Proč jste to říkal tomu detektivovi?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Já vám to řeknu na názorném příkladu. Je spousta podivných firem, které v rámci poradenství, projektování, v rámci výběrových řízení si berou část peněz z toho celého třeba projektu, který má, na který ty peníze jsou připraveny. A to je to, co mně se nelíbí. Proč musí soukromá firma dělat výběrová řízení? Jak je možné, že nikdo nekontroluje, jak, za jaké ceny jsou ty zakázky uskutečňovány? Protože jsou určité nějaké tabulky na stavební práce, je tam asi nějaká oprávněná míra zisku. A mně jde o to, aby ta oprávněná míra zisku nebyla víc než takových 5, 10 %.

Moderátor

Kolik trestních oznámení jste podal jako náměstek ministra zdravotnictví, když toto považujete za běžnou věc v českých poměrech?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Já jako náměstek jsem nepodával nic, podávalo ministerstvo. Podívejte se, kam se zahrála kauza IZIP. Podívejte se, co se stalo s tím, co jsme zjistili při vyšetřování ve VZP. Když já se dozvím, že krácení daní v podstatě není žádný problém a ten člověk pak je někde na ministerstvu ve vysoké funkci, no tak jako mně se tyhlety věci nelíbí.

Moderátor

Když tedy nejste svatoušek, jak přiznáváte v té skryté nahrávce, kdy jste se zachoval naposledy amorálně?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Naposledy asi dneska, když jsem jel do studia a překročil jsem limit 50 kilometrů v hodině. Já se k tomu přiznám, vážení diváci. Bohužel porušuju někdy zákon.

Moderátor

Nejste svatoušek. A kdy jste porušil pravidla a zachoval jste se amorálně v politice?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Já se domnívám, že jsem se nezachoval amorálně. Vy asi narážíte na tento případ. Tady skutečně moje svědomí je čisté, protože já zdůrazňuji, toto byl rozhovor a zveřejnila ho Mladá fronta, ne Dryml. Tento hovor nebyl určen pro veřejnost, byl určen pouze pro mě. To je velký rozdíl, pane redaktore.

Moderátor

Poslední otázka, když jste…

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

A já nechci žít v zemi, kde budu muset, i když někdy by to bylo příjemné, když se setkám s pěknou mladou ženou, abych musel každého, s kým se sejdu, abych ho musel prohmatávat a dělat osobní prohlídku, jestli má nebo nemá nahrávací zařízení, i když někdy by to bylo příjemné.

Moderátor

Když, poslední otázka, když budete nestraníkem, v případě, že vás, ať už zbaví zastupitelstvo Královéhradeckého kraje pozice vicehejtmana, vy sám nebudete rezignovat ani na mandát radního, ani na mandát senátora, to je zřejmé, jak se budete chovat jako v případě, že by vás vyloučili ze sociální demokracie jako nestraníka, ať už v Senátu nebo jako radní?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Já jsem jednoznačně řek, že dál si budu ověřovat určité informace, které se ke mně dostanou, a podle těch informací…

Moderátor

Takže byste takovou věc udělal i dnes?

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

No zcela jednoznačně. Já nevidím na tom nic špatného, protože já jsem tu informaci nepoužil a jenom jsem se ujišťoval o tom, jestli vůbec něco takového existuje. A bohužel, vážení diváci, když dá ministr vnitra ochranku, tak asi tam musí bejt něco zatraceně závažnýho.

Moderátor

Vladimír Dryml. Děkuji za rozhovor. Děkuji, že jste byl hostem Otázek a poskytl rozhovor. Díky a na shledanou.

Vladimír Dryml (ČSSD), náměstek hejtmana, senátor:

Děkuji taky. Na shledanou, vážení diváci.

Moderátor

Vám divákům děkuji, že jste se dívali. Další Otázky odvysíláme opět příští neděli. Hezký zbytek dne, pokud možno, ve společnosti České televize, pokud možno ve společnosti zpravodajské čtyřiadvacítky.

Otázky Václava Moravce, ČT24

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?