DSA se chce proti nařčení z předraženosti bránit soudní cestou

25. 4. 2013 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Soukromý provozovatel letecké záchranky DSA nesouhlasí s tvrzením, že jeho služby jsou dvojnásobně dražší, než kdyby záchrannou službu provozovaly státní subjekty. Firma proto podá trestní oznámení a žalobu, do dvou týdnů chce upřesnit, na koho. Kvůli nevýhodné smlouvě na provoz záchranky policie stíhá exministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS).


Leteckou záchranku provozují od roku 2009 firmy DSA a Alfa Helicopter, které společně vyhrály Julínkův tendr. Podle protikorupční policie vznikla státu kvůli přenesení provozu letecké záchranky na soukromé subjekty škoda zhruba 792 milionů korun.

Provozní náklady nesedí

Vyčíslená škoda představuje rozdíl mezi náklady na provoz u státních subjektů a u privátních firem. Policie minulý týden uvedla, že státní subjekty byly schopny poskytovat služby výrazně levněji.

„Pokud někdo tvrdí, že létáme dráž než policie nebo vojáci, tak je buď špatně informován, nebo záměrně lže. Ve skutečnosti jsme totiž naopak výrazně levnější… Dříve, než někdo vypustil tuto zprávu, měl si ověřit skutečné provozní náklady na tuto službu,“ uvedl Zdechovský.

DSA bude po šiřiteli zprávy požadovat omluvu a finanční kompenzaci za poškození dobrého jména. Momentálně vyčísluje výši škody, která jí vznikla.

Podle mluvčího účtuje DSA ministerstvu zdravotnictví za přímé náklady na letovou hodinu, které zahrnují cenu paliva a nutné údržby, zhruba 18 000 korun. Vrtulníky DSA zasahují v Ústeckém, Karlovarském, Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Zlínském a Moravskoslezském kraji.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?