Dům světla provedl 33.700 testů AIDS, 1100 lidí si výsledek nevyzvedlo

6. 8. 2012 7:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Odborníci v pražském Domě světla provedli od roku 1999, kdy toto zařízení pro pacienty s AIDS vzniklo, přes 33.700 testů na vir HIV. Vyšetření potvrdila nákazu u 160 lidí. V celkem 1100 případů si testovaní výsledky vyzvednout nepřišli.


ČTK o tom informoval ředitel Domu světla a tajemník České společnosti AIDS pomoc Miroslav Hlavatý. Podle něj je poradna domu největším takovým odběrovým centrem v Česku, které stále nabízí anonymní a bezplatné testování.

„Velice nepříjemné je to, že z celkového počtu nevyzvednutých výsledků máme také pět HIV pozitivních výsledků, jedná se o čtyři muže a jednu ženu,“ upřesnil Hlavatý.

Podle něj u lidí, kteří se nechají vyšetřit a už nepřijdou, hrají velkou roli obavy z výsledku a psychický stav. Zdůraznil ale, že včasné odhalení infekce v těle může zabránit vzniku případnému onemocnění AIDS či úmrtí na ně, díky rychle nasazené léčbě se dá život pacienta zkvalitnit a prodloužit.

Dům světla začal fungovat poslední říjnový den roku 1999. Od té doby se na jeho poradnu obrátilo 34.950 žadatelů o vyšetření, jimž se odborníci věnovali. Někteří zájemci přišli opakovaně. Test poradci nedoporučili 1241 lidem. Důvodem bylo většinou to, že od rizikového chování uplynula jen krátká doba, takže by se vir v těle ještě neprojevil. Celkem se tak uskutečnilo 33.709 vyšetření. Ve 160 případech byl výsledek pozitivní.

Za loňský rok diagnostikovala poradna Domu světla 19 nových případů nákazy virem HIV. Stejný počet eviduje letos jen za prvních sedm měsíců. V celém Česku za první pololetí podle národní referenční laboratoře pro AIDS Státního zdravotního ústavu přibylo sto pacientů s virem HIV. Loni za celý rok testy potvrdily 153 nových případů.

Počet nových pacientů s virem HIV v ČR v posledním desetiletí každoročně narůstal. Zatímco v roce 2002 jich evidovali lékaři 50, předloni jich bylo už 180. Loni počet poklesl a vrátil se zhruba na úroveň roku 2009, kdy testy odhalily 156 nových nákaz. Podle Hlavatého se podle letošního vývoje zdá, že to byl jen „přechodný výkyv“.

Od počátku testování v roce 1985 odhalili experti infekci HIV u 1775 Čechů a cizinců s trvalým pobytem. Celkem 351 lidí chorobou selhání imunity onemocnělo. Zemřelo 181 nemocných. Další vyšetření podstoupili v Česku cizinci. Lékaři potvrdili za celou dobu testování nákazu u 354 lidí ze zahraničí. U 40 z nich se nemoc AIDS projevila.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?