Dva čeští primáři slaví úspěchy v Evropě

9. 10. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Oba primáři organizují v pořadí již 5. evropský kongres, který se bude konat příští rok v Praze. Evropská společnost v rámci kongresu povýší primáře Petra Suchomela na prezidenta. "Je to obrovská pocta pro českou páteřní chirurgii...


LENKA MARKOVIČOVÁ, Liberecký kraj, 9.10.2002

Liberec - Uznání a cti v evropské medicíně se těší dva primáři z Nemocnice Liberec.

Primář Neurocentra Petr Suchomel a primář Traumacentra Richard Lukáš jsou významnými členy evropské lékařské společnosti, která sdružuje lékaře zabývající se léčbou páteře, a to jak operační, tak i neoperační. Primář Petr Suchomel byl na posledním evropském kongresu ve francouzském Nantes zvolen jako viceprezident a primář Richard Lukáš byl pověřen organizováním vzdělávacích stáží mladých lékařů z celé Evropy.

„Evropská společnost každoročně vybere ty nejschopnější z řad mladých lékařů a pošle je do osmi evropských center, kde se dále vzdělávají. Odezva z řad odborníků byla na naši činnost natolik veliká, že mezi školicí centra zařadili i Traumacentrum a Neurocentrum Nemocnice Liberec,“ vysvětlil primář Traumacentra Richard Lukáš s tím, že na vzdělání evropských lékařů přispívá společnost čtyřmi tisíci eur.

Oba primáři zároveň organizují v pořadí již pátý evropský kongres, který se bude konat v příštím roce v Praze. Evropská společnost v rámci kongresu povýší primáře Petra Suchomela na prezidenta.

„Je to obrovská pocta pro českou páteřní chirurgii a zároveň i důsledek oborného šarmu primáře Petra Suchomela,“ zdůraznil primář Richard Lukáš.

Letošního kongresu se účastní na osm set lékařů z celé Evropy, z toho sedmadvacet oborníků z Čech.

„V účasti jsme překonali i řadu tradičních vyspělých zemí,“ potvrdil Lukáš.

Úspěch obou lékařů je významný nejen pro libereckou nemocnici a kraj, ale i pro zdravotnickou veřejnost celé republiky. Jejich profesní úroveň je rovněž garantem nově vznikající spinální jednotky, která by měla být zprovozněna v příštím roce. Ministerstvo slíbilo uvolnit na její vybavení dvacet miliónů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?