Dvě česká města hlásí do Žatce dobré zkušenosti

7. 2. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice na Lounsku budí pozornost i emoce. Lounská svojí zadlužeností, žatecká nově schválenou spoluprací se soukromou společností a chystanou změnou způsobu řízení...


Žatec, ČR - Veřejnost se bojí o existenci, zaměstnance straší útlum a propouštění. Z jiných měst však zase přicházejí optimistické prognózy.

Zastupitelé v Žatci schválili před týdnem spolupráci s firmou Mediterra při řízení městské nemocnice. Situace ve zdravotnictví je napjatá, a tak není divu, že vstup soukromé společnosti vzbuzuje emoce i obavy. Z ohlasů na snahu městského úřadu řešit do budoucna existenci žatecké nemocnice převládají přímo v Žatci spíš ty negativní. V některých jiných městech republiky, kde nemocnice řídí rovněž Mediterra, však ze slov představitelů tamních radnic rozhodně nevyznívá skeptický pohled. Zjistil to včerejší miniprůzkum naší redakce.

„Naše zkušenosti se společností Mediterra jsou jen pozitivní. Ve společnosti s.r.o., jež naši nemocnici vlastní, má 66%, my jako město 34%. K rozdělení došlo v roce 1999, od té doby se nemocnice se ztrátovým hospodařením dostala do černých čísel. Dokonce probíhá rekonstrukce za 30 miliónů korun, která zajistí ještě efektivnější hospodaření - úsporu energií,“ řekl starosta Tanvaldu na Jablonecku Petr Polák.

Proč se ale nemocnice, byť do ní Tanvald kromě přístrojů nijak neinvestoval, po příchodu soukromé společnosti tak mění? „Je to podle mě v tom, že Mediterra jasně stanovila podmínky provozu a najela na striktní hospodaření, kdy se maximálně efektivně využívá materiál i energie,“ přemítá starosta. Před spoluprací s Mediterrou se personální situace v Tanvaldě podle něj zhoršovala, lidé neviděli jasnou perspektivu. Po rozdělení zařízení zmiňovaným procentuálním podílem se situaci podařilo postupně řešit a v současnosti je takřka optimální. Tanvaldská nemocnice je dvouprimariátní, s internou a chirurgií, dětské ani gynekologicko-porodnické oddělení tam není už od války. Spádová oblast čítá 25 tisíc obyvatel.

Odborná veřejnost v žatecké nemocnici neskrývá své obavy - a vyjádřila je i v otevřeném dopise zastupitelům - o ztrátu možnosti města podílet se na vedení nemocnice. Dopis použil i slova o možném tunelování, patrně poučen špatnými zkušenostmi z celorepublikového dění. „Vpravdě nevíme, co od Mediterry čekat. Třeba to bude lepší, třeba horší,“ přiznávají svoji nerozhodnost lékaři nemocnice.

Zkušenosti měst s Mediterrou se ovšem nesou v pozitivním duchu. „Dva roky jsme řešili, co s naší nemocnicí, zda ji předat Mediteře. Od 1. ledna s ní máme nájemní smlouvu na 20 let a nevidíme nyní důvod, proč by provoz neměl probíhat tak plynule jako v Tanvaldu,“ řekl místostarosta Sedlčan na Příbramsku Ing. Miroslav Hölzl. Po dvouletých „námluvách“ s Mediterrou radnice doufá, že nepodlehne v tvrdé konkurenci nemocnic regionu, jež bojují o přežití. Navíc si je jista, že podoba nájemní smlouvy dostatečně zajišťuje ochranu pro zachování samotného chodu, ale i potenciálnímu zneužití movitého či nemovitého majetku. „Management společnosti je tvrdší a ekonomičtější, ale ve srovnání s námi také úspěšnější. Dokáže lépe využít pracovní síly i zdravotnické technologie, takže sem přicházejí lidé nejen z naší spádové oblasti,“ podotkl sedlčanský místostarosta. Podle něj Mediterra stojí za sítí nemocnic a byť menších, spojují se v silnou páku, která dokáže jednat se zdravotními pojišťovnami. „Kde bychom my nedokázali pojišťovnám vzdorovat, tam tato firma dosahuje úspěchů,“ uzavřel místostarosta. Sedlčany se v minulosti musely postavit za svoji nemocnici, jež okleštěna tvrdými limity pojišťoven najednou neměla na splácení úvěrů za opravy a úpravy. Radnice, vědoma si nutnosti udržet nemocnici i postavení v rámci konkurence, vypomohla 25 milióny korun.

Mediterra chce nyní v Žatci zhruba čtvrt roku sledovat situaci v nemocnici, zorientovat se v jejím prostředí. Pokud uzavře smlouvu s městem, stanoví zřejmě tytéž podmínky jako v případě Sedlčan či Tanvaldu. Zaměstnanci se musejí připravit na intenzifikaci pracovní činnosti a efektivnější hospodaření pod nekompromisním manažerským dohledem.

ALEŠ KASSAL, Deník Lučan, 7.2.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?