Dvěma pětinám populace hrozí cévní onemocnění, říkají lékaři

2. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Téměř 40 procent české populace má vyšší hodnoty homocysteinu, který patří mezi látky zvyšující riziko kornatění tepen. To má přímou spojitost s nedostatečným prokrvením srdce, infarktem a mrtvicí...


Hladinu homocysteinu však lze snižovat podáváním kyseliny listové a vitamínů B6 a B12,“ říká vedoucí plzeňského Centra preventivní kardiologie Hana Rosolová.

Část odborné veřejnosti tvrdí, že homocystein představuje stejné riziko jako cholesterol, vysoký tlak a kouření. Podle jiných lékařů o tom zatím není dostatek informací. Podle Josefa Hyánka z Nemocnice na Homolce by lidé sice měli svou hladinu homocysteinu znát, ale z finančních důvodů není možné preventivně vyšetřit každého.

Vyšetření by se měli podrobit lidé z rodin, jejichž příslušníci předčasně zemřeli na srdeční a cévní choroby ve věku 45 až 50 let. V takových případech zdravotní pojišťovny rozbor krve v ceně 200 až 600 korun hradí.

Vyšetření přitom běžně provádí biochemické laboratoře a praktičtí lékaři jsou o problematice homocysteinu informováni. Jeho množství v krvi by si měli nechat změřit i lidé, kteří ještě netrpí kornatěním tepen, ale kouří, mají vyšší tlak či cukrovku.

Hana Rosolová považuje za zvýšenou hladinu homocysteinu 15 milimolů na litr krve u mužů a 14 milimolů u žen. O tom, kde je hranice rizikovosti, odborníci diskutují.

Hospodářské noviny, 2.10.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?