Dvouvrstvé rukavice s desinfekční složkou mohou více chránit zdravotníky

30. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Laboratorní testy naznačují, že používání dvouvrstvých gumových rukavic s desinfekční složkou by mohlo snížit riziko nakažení zdravotníků virovou infekcí až o desítky procent. Speciální rukavice již prošly prvními testy...


Francouzská gumárenská firma Hutchinson vyvíjí dvouvrstvé gumové rukavice, které by měly mít schopnost ihned desinfikovat případné poranění ruky. Laboratorní testy naznačují, že by jejich používání mohlo snížit riziko nakažení zdravotníků virovou infekcí až o desítky procent. Informoval o tom server NewScientist.com.

Dvouvrstvé rukavice se vyrábějí tak, že se keramická forma ve tvaru ruky ponoří nejprve do tekutého syntetického latexu, potom do emulze desinfekčního roztoku a nakonec opět do latexu. Po vysušení a vznikne dvouvrstvá rukavice, která uvnitř obsahuje desinfekci, jenž při poranění ruky jehlou nebo skalpelem může snížit riziko přenosu virových partikulí do vzniklé rány.

Desinfekce použitá pro výrobu rukavic obsahuje širokospektré desinficiens na bázi amonných solí, které do určité míry působí i proti virům jako jsou virus hepatitidy C nebo HIV.

Klinické studie plánuje firma Hutchinson provést ještě tento rok. Dvojité rukavice již zkoušeli chirurgové z Lyonské nemocnice, kteří konstatovali, že přestože jsou rukavice tlustší než obvykle, dá se na ně brzy zvyknout a pracovat s nimi.

(mka), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?