Kateřina (neregistrovaný)
Milé ženy. Po porodu se mi rovněž objevil ekzém na rukou a vytrpěla jsem si více než rok velice silného dyshidrotického ekzému v nejrůznější škále a intenzitě. Těžko říci, jak ekzém vznikl - vím, že jsem si neumývala ruce vždy po použití zinkové masti a cítím, že to mohl být spouštěč. Nicméně ekzém se opravdu ošklivě rozjel ve formě puchýřků, kůže mokvala, praskala do krve, nemohla jsem ohýbat prsty ani už pomalu držet děťátko. Svědění, bolest, bezmoc. Chci se s vámi podělit o cestu, jak jsem se svého ekzému zbavila. Možná ne natrvalo, možná se zase vrátí, možná nebude zabírat každému. Ale ke dnešnímu dni už je to víc než 2 měsíce a ekzém se nevrátil. Ruce mám klidné, pravda, jsou trochu vysušené a ještě mám jedno ložisko na dlani, kde jsou ale už neaktivní puchýřky, nicméně ekzém zkrátka na těch nejošklivějších místech není. A co je tedy tou cestou? Sůl z Mrtvého moře. Dá se koupit v drogerii DM za 64 Kč. Každý večer jsem si máčela ruce v hrnci s teplou vodu, rozpustila v ní vždy trochu soli z Mrtvého moře ( cca jednu lžíci ) a celý večer jsem si ruce máčela, také jsem si ruce nijak neomývala a nechala působit. Když jsem viděla, jak moc to zabírá, někdy jsem si ruce máčela i přes den.K tomu jsem si ruce mazala gelem na suchou kůži od BiOil, také z DM. Věřím, že však majoritní vliv na zlepšení měla sůl z Mrtvého moře. Dnes už mám ruce stabilní a na 98 % bez puchýřků a jakýchkoli dalších symptomů, ale i tak si jednou za čas ruce do vody se solí namočím. Kateřina

Dobrý den,
sama mám dyshidrotický ekzém a vím, jak je život s ním obtížný. Mně teda upřímně naopak máchání rukou ve vodě (ať už se solí nebo bez ní), akorát ekzém zhoršilo. Takže doporučuji - vyzkoušet opatrně.
Každý si musí postupně vypozorovat, co je u něj spouštěčem. Já jsem po objevení ekzému (také po porodu) začala používat pouze přírodní kosmetiku a prostředky od Sonettu (je to eko-kosmetika) a ekzém se mi výrazně zlepšil. Nicméně šampon nemají. Já používám šampony bez parfemace, parabenu, silikonů a ekzém mi to nijak výrazně nezhoršuje. Nyní mám Urtekram bez parfemace.
Doporučila bych Vám také přidat se do facebookové skupiny "Non-toxic a přírodní kosmetika", jestli ještě neznáte. Tam stačí vznést dotaz a určitě Vám někdo poradí. Přeji hodně štěstí.

Irusa (neregistrovaný)

Trápit se s tímto exemem uz rok. I tu sůl z DM jsem zkusila. Ale nepomohlo. Naopak. Kortikoidy mi kůži rozbolavěly, totez masti typu tacrolismus. Vubec si nevim rady. Prsty praskaji do krve.Nevypozorovala jsem nic, na co by mi vadíil dotek, vse rizikové z kontaktní alergie jsem vyloučila. Nosím bílé bavlněné rukavice, umývání se uz v gumovych, voda mi celkové hodne pokožku dráždí. Bez mýdla. Váhám, jestli nezkusit laser? Ma nekdo zkušenost?