E-Recept odstartoval, aneb v lékárně „U bílého anděla“ v Novém Jičíně se objevil Yetti

27. 5. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Prezident České lékárnické komory PharmDr. Stanislav Havlíček nazval elektronický recept Yettim. Chtěl tím v kontextu říci, že stejně jako v případě himálajské legendy i o elektronickém receptu u nás mnoho lidí mluví, ale ještě nikdy nikdo ho ve skutečnosti neviděl. To ale není pravda.


22. dubna 2011 jsem já osobně ve své lékárně „U bílého anděla“ v Novém Jičíně vydal první elektronický recept (e-Recept) v České republice.

Recept byl vystavený MUDr. Pětrošem v programu Amicus a já jsem ho realizoval v programu Medico. Vzájemná komunikace byla umožněná pomocí Centrálního úložiště receptů Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

V ostrém režimu byl realizovaný výdej léčiv pacientovi e-Receptem jak ve formě tištěného formuláře, tak i ve formě alfanumerického kódu, což je varianta zajišťující výdej například pokud je čárový kód poškozen.

E-Recept přispívá k tomu, že pacient může využívat zdravotní péči v přátelštější formě a současně šetří čas nejen jemu, ale také lékaři.

Od teď už bude záležet jen na přístupu lékařů, lékárníků a pacientů, aby se používání e-Receptu i v České republice rozšířilo a stalo se běžnou součástí systému zdravotní péče stejně, jako je tomu už v řadě zemí EU.

Redakce se omlouvá za chybné uvedení autora komentáře, je jím PharmDr. Stanislav Rovan, majitel Lékárny U bílého anděla v Novém Jíčíně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?