E-Univerzita navázala spolupráci se SKSAPA

11. 5. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
E-Univerzita koncem roku 2008 oslovila Slovenskou komoru sester a porodních asistentek (SKSAPA) s nabídkou spolupráce. Důvodem byl velký zájem o studium (absolvování kurzů) ze strany slovenských kolegyň. Podmínky pro naplňování celoživotního vzdělávání jsou ve Slovenské republice obdobné jako v ČR. Nastavená pravidla pro získání registrace jsou však přísnější.


Registrační období má v SR délku 5 let (v ČR 6 let), přičemž za tuto dobu musí nelékaři „nasbírat“ 100 kreditních bodů (v ČR za 6 let 40 kreditních bodů). Tyto body se dělí na složku měřitelnou (50 kreditů za účast na vzdělávacích akcích, postgraduální studium atd.) a složku neměřitelnou, kam se započítává 50 kreditních bodů za praxi a samostudium.

Dne 9. 3. 2009 proběhlo v Bratislavě jednání E-Univerzity a SKSAPA. Na tomto jednání byla domluvena vzájemná spolupráce, byla nastavena pravidla pro schvalování e-learningových kurzů E-Univerzity a jejich kreditní ohodnocení. Výsledkem je skutečnost, že v průběhu dubna bude proveden upgrade systému E-Univerzity tak, aby systém umožnil objednání kurzů a výdej certifikátu/potvrzení o účasti i slovenským kolegyním, a od 1. 5. 2009 bude možné již ze Slovenské republiky zahájit studium kurzů (zatím sestrám a porodním asistentkám). Slovenské kolegyně získají za absolvování e-learningového kurzu 4 kreditní body (tato výše kreditního ohodnocení se týká pouze účastníků ze SR, čeští nelékaři stále získávají za kurz 3 kreditní body). Kreditní ohodnocení kurzu bude v souladu s vyhláškou MZ SK č. 366/2005 Zz. Doufáme, že slovenské kolegyně přivítají zpřístupnění této alternativy pro naplňování celoživotního vzdělávání, jakým e-learningové kurzy jsou. Studium na E-Univerzitě mohou také využít slovenské sestry a porodní asistentky, které pracují v ČR a chtějí si udržet svou registraci zároveň i na Slovensku.

E-Univerzita dnes disponuje více než 60 kurzy, dalších 20 kurzů je v současné době rozpracováno a do tematického plánu na rok 2009 bylo zařazeno dalších více než 70 nových kurzů. Tematické zaměření kurzů reflektuje požadavky současné praxe a aktuální trendy v oboru. Všechny kurzy jsou ohodnoceny 3 k. b. v souladu s vyhláškou č. 321/2008 Sb. a neplatí pro ně žádná limitace v rámci registračního období. Tematické zaměření kurzů přináší jejich absolventům nové poznatky, nezačleňujeme kurzy, které jsou tzv. „obehranou písničkou“. E-Univerzita nabízí možnost studovat všem nelékařským zdravotnickým pracovníkům, a to v čase, který si zvolí, a tempem, jež si sami stanoví. Studentům E-Univerzity je taktéž zajištěna kontinuální poradenská a konzultační činnost prostřednictvím studijního oddělení. Webový portál E-Univerzity není pouze poskytovatelem vzdělávání, ale přináší studentům aktuální informace z oblasti ošetřovatelského výzkumu, legislativy a trendů v oboru a podporuje odborné diskuse. V rámci každého kurzu je založeno odborné fórum, které otevírá prostor pro odborné diskuse a polemiky.

Zaměření kurzů

V naší internetové učebně naleznete kurzy zaměřené na multikulturalismus, zdravotnickou dokumentaci, hodnoticí a měřicí techniky v ošetřovatelství, kardio problematiku, problematiku rehabilitačního ošetřovatelství u konkrétních klinických stavů, indikátory kvality a standardizaci péče, minimalizaci rizik a pochybení, bolest, zdravotnickou legislativu, MRSA, komunikaci, umírání či paliativní a hospicovou péči.

Z oblasti gynekologie a porodnictví jsou dostupné kurzy tematicky orientované na kontracepci, management porodnické bolesti, patologii a onemocnění v graviditě, kojení a fyziologii puerperia či historii profese porodní asistentky.

Opomenuty nejsou ani obory fyzioterapie a ergoterapie. Z těchto oborů jsou připraveny kurzy zaměřené na fyzioterapii a ergoterapii u různých klinických stavů, kurz o Feldenkraisově metodě či Vojtově metodě, kineziologické postupy u periferních paréz, úžinové a jiné syndromy (sy canalis carpi, sy musculus piriformis, sy anterior knee pain), lymfodrenáž.

Z nabídky si vyberou i zdravotní laboranti, pro které jsou kromě multioborových kurzů připraveny kurzy orientované na téma autoimunitní hemolytická anemie, nádorové markery, transfuzní medicínu, diagnostiku onemocnění štítné žlázy, screening Downova syndromu, hemolytické onemocnění novorozence a prenatální diagnostiku či aloimunizaci v transfuzním lékařství.

Portfolio E-Univerzity bylo rozšířeno i o kurzy z oboru radioterapie. Na toto téma jsou připraveny kurzy o brachyterapii, karcinomu prsu a mamologickém screeningu, radiační onkologii či radioterapii u gynekologických onemocnění.

V nabídce E-Univerzity nechybějí ani kurzy z oblasti intenzivní a přednemocniční péče. Nejen pro zdravotnické záchranáře jsou dostupné kurzy o AIM, popáleninách, mezinemocničních transportech, urgentních stavech u dětí, KPR a další.

Z oblasti nutrice jsou pak dostupné kurzy, které se detailně zabývají nutriční podporou u pacientů s onemocněním GIT či enterální a parenterální výživou u kritických stavů. V přípravě jsou pak kurzy, které se budou orientovat na výživu onkologických pacientů, vitaminy a stopové prvky ve výživě, význam bílkovin ve výživě, enterální výživu onkologických pacientů, nutriční screening onkologických pacientů, makroelementy ve výživě, dietoterapii u konkrétních klinických stavů, perkutánní gastrostomii a sondovou výživu či význam vitaminu D a K.

Doufáme, že naše nabídka zájemce o e-learning osloví a naleznou zde témata, která jim přinesou více než pouze kreditní body. V případě dotazů nás neváhejte kontaktovat – vše naleznete v rubrice „Kontakty“ v hlavním menu na titulní straně E-Univerzity (http://kurzy.euniverzita.eu).


Bc. Dita Vlasáková (dita.vlasakova@euniverzita.eu)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?