E&Y: Biotechnologickému odvětví v Evropě loni došel dech

14. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Výsledky ukazují, že po deseti letech ztratil evropský biotechnologický sektor dech," stojí ve zprávě společnosti Ernst&Young. Rozvinutí sektoru brání problémy v oblasti patentové ochrany, cenové politiky u léků...


PRAHA - Tržby i počet zaměstnanců evropského biotechnologického odvětí v minulém roce poklesly. Obrat klesl o dvě procenta a počet zaměstnanců propadl o šest procent na 82.100. „Výsledky ukazují, že po deseti letech ztratil evropský biotechnologický sektor dech,“ stojí ve zprávě společnosti Ernst&Young. Vzhledem k potížím v oblasti financování lze v následujícím roce očekávat další propad sektoru.

V minulých letech v odvětví vzrostly tržby o 30 až 40 procent při ročním zvyšování počtu pracovníků o deset až 20 procent. Podle Ernst&Young je loňský propad součástí nevyhnutelného cyklu, který by v delším horizontu měl vést k silnějšímu a odolnějšímu odvětví. Obdobným vývojem prošel i americký trh, který dnes dosahuje trojnásobku evropského trhu. Evropských rozměrů dosáhl zámořský trh přibližně v roce 1995.

Celkový objem investic do evropských biotechnologických společností byl v minulém roce 1,2 miliardy eur, což je podstatně méně než v roce 2000, kdy dosahoval 6,7 miliardy. Do sektoru plynula jedna čtvrtina všech rizikových investic v Evropě, největší objemy byly zaznamenány v Británii, Francii a Německu.

V čele evropského biotechnologického průmyslu zůstává se zhruba 40procentním podílem Británie.

Podle zprávy Ernst&Young má odvětví potíže s regulací, zaměřit se také musí na veřejné mínění například v oblasti geneticky upravovaných organismů, kde Evropa není jednotná. Rozvinutí potenciálu sektoru brání také problémy v oblasti

patentové ochrany, cenové politiky u léků či regulačního schvalovacího procesu u léčiv. Přesto Ernst&Young hledí na budoucnost odvětví optimisticky.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?