editorial

25. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce




Vážení čtenáři,

toto číslo Postgraduální medicíny vám nabízí Focus s velmi citlivým tématem – diagnostika a léčba bolesti. O bolesti, která tak podstatně dokáže zhoršit kvalitu života a kterou každý z nás někdy zažije, se v poslední době píše i hovoří poměrně často. Uspokojení, že naši lékaři, sestry a nemocní jsou proto dobře vzděláni a informováni a že máme k dispozici nové moderní léky, by mohlo svádět k mylnému závěru, že je tato oblast medicíny už komplexně zvládnuta. Bohužel zdaleka tomu tak není. Tvrdím to i přesto, že si uvědomuji výrazné zlepšení diagnostiky bolesti a její léčby, které u nás přineslo poslední desetiletí.

Slouží nám ke cti, že jsme k řešení problému přistoupili komplexně, a to s důrazem na informovanost, institucionálnost, účinnou léčebnou praxi a nutnou politickou součinnost.Ve všech čtyřech vyjmenovaných oblastech už bylo mnohé vykonáno:

– Problematika bolesti se přednáší medikům a sestrám už v pregraduálním studiu; v řadě oborů je léčba bolesti součástí curricula postgraduálního vzdělávání; několik let vychází odborný časopis Bolest, který má vysokou profesní úroveň; v uplynulém roce 2002 se už počtvrté konaly hojně navštívené Česko-slovenské dialogy o bolesti, o jejichž edukační hodnotě nelze pochybovat; na letošní září je v Praze plánován kongres EFIC – Evropské společnosti pro léčbu bolesti.

– Aktivně působí lékařská Společnost pro studium a léčbu bolesti ČLS JEP se sekcí paliativní medicíny; vědecká rada Ministerstva zdravotnictví ČR schválila nový obor Léčba bolesti a paliativní medicína, Česká asociace sester ustavila pro léčbu bolesti i pro paliativní medicínu zvláštní sekce.

– Na mnoha místech fungují centra či ambulance pro léčbu bolesti určená pacientům, jejichž bolest vzdoruje běžné analgetické léčbě. Při jasně vymezených indikacích začínáme používat k léčbě bolesti i neuromodulační techniky. Nově vznikající hospice se věnují léčbě nemocných s nevyléčitelnou a progredující chorobou v jejím pokročilém stadiu včetně léčby bolesti. Jsme rádi, že dnes máme k tlumení bolesti řadu moderních léků, jejichž spektrum se stále rozrůstá, a že jsou stále více využívány. Trpícím bolestí pomáhá i služba domácí péče, která se stále výrazněji prosazuje; trvale je třeba zlepšovat její organizaci.

– Parlamentní seminář o problematice bolesti, který byl uprostřed loňského roku uspořádán pro naše politické představitele, byl dobrým vykročením k získání politického zájmu odstranit legislativní překážky, přispět k vytvoření nutných morálních a etických pravidel v celé společnosti tak, aby o diagnostikování a léčbě bolesti mohl s plnou profesní odpovědností rozhodovat každý ošetřující lékař.

Stručná sumarizace toho, co jsme doposud vykonali pro bolestí trpícího pacienta, současně nabízí otázku: Co ještě není v léčbě bolesti v pořádku? K odpovědi jistě postačí několik stručných poznámek. Například srovnáme-li v tomto směru Českou republiku se státy západní Evropy a Severní Ameriky, o nichž víme, že jejich praktické zvládání léčení i diagnostikování bolesti je na požadované úrovni. U nás není chronická a nádorová bolest dostatečně tlumena až u 80 % pacientů. Ani spektrum používaných léků tišících bolest není optimální, což pochopitelně negativně ovlivňuje výsledky léčby. Naše republika vykazuje ve srovnání s uvedenými státy podstatně nižší spotřebu opioidů, a to také proto, že řada praktických lékařů se jejich předepisování brání. Praxe ukazuje, že si někteří ani nevyzvedávají recepty s modrým pruhem. Je potřeba i politické vůle odstranit administrativní zátěž současně i s četnými zavádějícími mýty o škodlivosti léčby opioidy, které jsou v naší společnosti – bohužel i u části zdravotnického personálu – zakořeněny. Z tohoto pohledu dosud zůstává, navzdory edukačním programům zmíněným výše, vzdělaný zdravotnický personál a poučený pacient ideálem, stejně jako vůle politické reprezentace naší země problém účinně řešit.

Netřeba už více dokazovat, že problematika diagnostikování a léčby bolesti je aktuální a že musí zajímat celou společnost, nejenom zdravotníky. Jedním ze znaků vyspělé společnosti je i vysoká úroveň zdravotnictví, ve kterém problematika bolesti zaujímá významné místo.

Postgraduální medicína chce zkušenostmi předních českých a slovenských odborníků i jejich úvahami o perspektivních řešeních diagnostikování a léčení bolesti přispět k vaší větší informovanosti, a tím i ke zlepšení kvality života vašich pacientů.

Prof. MUDr. Jiří Vorlíček, CSc.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?