Editorial

26. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vážení čtenáři, kardiologická problematika je vděčným tématem mnoha lékařských časopisů. Vyplývá to především z obrovské rozšířenosti kardiovaskulárních onemocnění v populaci většiny národů, a tudíž velkého zájmu odborné (ale i laické) veřejnosti o obor kardiologie. Dalším důvodem je nepochybně nesmírně rychlá dynamika, provázející vývoj tohoto oboru zejména v posledních letech...


Vážení čtenáři,

kardiologická problematika je vděčným tématem mnoha lékařských časopisů. Vyplývá to především z obrovské rozšířenosti kardiovaskulárních onemocnění v populaci většiny národů, a tudíž velkého zájmu odborné (ale i laické) veřejnosti o obor kardiologie. Dalším důvodem je nepochybně nesmírně rychlá dynamika, provázející vývoj tohoto oboru zejména v posledních letech, a dále skutečnost, že kardiologie sama je nesmírně zajímavá (připouštím ovšem, že v tomto posledním směru jde o subjektivní názor a lékaři pracující v jiných oblastech medicíny mohou mít v tomto směru názor jiný, preferující zájem o svůj obor, což chápu).

Problematika ischemické choroby srdeční, zejména pak jejích akutních forem, patří v tomto směru mezi „evergreeny”, zejména z důvodu rychle se objevujících nových poznatků, které se týkají její etiopatogeneze, prevence, a především pak její terapie.

Předložený focus „Akutní koronární syndromy“ se snaží podrobněji se zaměřit na tento problém a probrat jej ve světle nejnovějších poznatků. Jako pověstná červená nit se focusem prolínají i nejnovější doporučení České kardiologické společnosti pro léčbu infarktu myokardu, vydané před několika týdny po pečlivém oponentním řízení (autoři Widimský, Janoušek, Vojáček). Neobyčejně sugestivně působily i výsledky některých posledních studií, které zazněly na nedávném Evropském kardiologickém kongresu. Týká se to především studie PRAGUE 2, kterou s velkým zájmem kardiologické veřejnosti přednesl prof. Petr Widimský v sekci nejnovějších sdělení („Hot lines“) a která dále akcentuje význam akutní PTCA u infarktu myokardu - tyto poznatky jsou ve focusu rovněž zohledněny.

Focus samotný zahrnuje problematiku nestabilní anginy pectoris a infarktu myokardu, zpracovanou našimi renomovanými odborníky v podobě, která je podle jejich názoru i názoru koordinátorů vhodná především pro potřeby internistů, praktických lékařů i kardiologů. Zahrnuje poznatky týkající se patogeneze, klinické diagnostiky a terapie, neopomíjí ani problematiku sekundární prevence ICHS. Domnívám se, že našim kolegům - čtenářům může tento fokus přinést informace o nejnovějším pohledu na oblast, s níž se pravděpodobně setkává velká většina lékařské veřejnosti.

Prof. MUDr. Pavel Gregor, DrSc.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?