Edukační stáž v Nizozemsku

9. 7. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Velký přínos edukačních stáží konaných pro sestry je všeobecně známý. Možnost absolvovat stáž v zahraničí je pocta, kterou bych přála zažít každé sestře.


V listopadu roku 2008 jsem se zúčastnila edukační stáže v Nizozemsku, v nemocnici AZM v Maastrichtu. Stáž byla velmi zajímavá a rozmanitá. Absolvovala jsem ji ještě s dalšími třemi kolegyněmi: Bc. Bohdanou Břegovou, Bc. Janou Filipovou a Kateřinou Vodičkovou. Všechny nás měla na starosti MUDr. Dana Hrnčiariková spolu s manželem MUDr. Michalem Hrnčiarikem. Letěly jsme pod záštitou Nadace pro rozvoj v oblasti umělé výživy, metabolismu a gerontologie v Hradci Králové, profesora MUDr. Zdeňka Zadáka, CSc., zastoupené ing. Jiřím Tilšarem. Tento rok byla stáž pořádaná především pro obor geriatrie. Proto také veškeré přednášky a prohlídky v nemocnici byly cílené na geriatrickou část klientů.

Pohled na nemocnici v Maastrichtu

Zkušenosti k nezaplacení

Získaly jsme mnoho informací o vzdělávání sester a o metodách dalšího celoživotního vzdělávání sester. Velmi pěkné byly prohlídky jednotlivých oddělení v nemocnici v Maastrichtu. Mně osobně se líbily interiéry jednotlivých oddělení, vybavení pokojů klientů, chodeb, čekáren i pomocných místností a průchodů. Vše bylo přehledné, logicky uspořádané a barevně odlišené. Na samotných odděleních jsou vkusně vybavené společenské místnosti s vhodným výběrem nábytku laděného v pastelových barvách.

V maastrichtské nemocnici mají velmi dobře vypracovaný systém péče o seniory. Vše je uspořádáno tak, aby klienti mohli být co nejdéle v domácím prostředí. S nemocnicí úzce spolupracuje agentura domácí péče, pečovatelská služba, domy pro seniory. Z nemocnice za klienty vyjíždějí sestry i lékaři na návštěvy domů. Zde hodnotí zdravotní stav a úroveň soběstačnosti a další problémy seniorů při vykonávání běžných aktivit dne. Pro snadnější přístup k informacím vše zpracovávají do počítačů. Pokud se klient stává imobilní a vyžaduje celodenní péči, kterou již není možno zajistit doma, nastupují léčebny dlouhodobě nemocných a hospice.

Přístroj na simulační bronchoskopii

K dalším bonusům ohledně vzdělávání patří tzv. simulační místnosti, které jsou vybavené přístroji s pomůckami, cvičebními modely s JIP pokoji opravdu tak, jak to vypadá v reálném prostředí. Přístroje přesně ukazují výkon, který si zkoušíme, např. veškerá endoskopická vyšetření. Přístroj zobrazí simulačně prostředí, které se nachází v našem těle. Také modely dospělého člověka, většího dítěte a kojence simulují přesné příznaky těla, reagují ne resuscitaci. Dokonce hovoří v několika jazycích, a tak odpovídají na dotazy, zda je to bolí, jak se cítí atd. Díky těmto přístrojům a modelům jsou lékaři a sestry perfektně proškoleni. Prohlídka těchto simulačních místností na mě udělala velký dojem.

Vozík na lehčí převoz lůžka i s klientem

Při exkurzi na jednotlivých odděleních jsem obdivovala pomocné přístroje a zvedací zařízení jak stropní, tak pojízdná, která usnadňují sestrám manipulaci s imobilním klientem. Bylo nám řečeno, že po investování financí do stropního zvedacího přístroje pro imobilní klienty klesla pracovní neschopnost u personálu o 40 %. K dokonalé přístrojové vybavenosti patří i skvělé personální zabezpečení. Počet sester na klienty v nemocnici je dvojaž trojnásobně vyšší než u nás. Všude jsou samozřejmostí sociální pracovníci, ergoterapeuti, logopedi, psychologové, převazová, rehabilitační a nutriční sestra, ošetřovatelky a zřízenci. Ze zaměstnanců vyzařuje spokojenost a pohoda, protože řešení veškerých pracovních úkonů je logicky rozděleno. Zájem o celoživotní vzdělávání zdravotníků je zde samozřejmostí. Jsou motivováni nejen prestiží svého zaměstnání, která u nás už chybí, ale i postupným zvyšováním platu úměrně se získávaným vyšším vzděláním.

Zvedací vozík pro imobilní klienty

Závěr

Nizozemské zdravotnictví se řídí heslem: „Spokojený zaměstnanec = spokojený klient“. Proto si tak dávají záležet na špičkové přístrojové, personální a vysoké finanční vybavenosti. Už dávno si spočítali, že tato investice se jim mnohonásobně vrátí. Měli bychom dělat všechno pro to, aby tomu tak bylo i u nás. Mne osobně stáž obohatila o poznání jiných postupů a používání vhodných pomůcek pro ulehčení práce sester při ošetřování imobilních klientů. Své nové zkušenosti budu (v rámci možností) využívat při své práci. Naše společná fotografie je důkazem, že spokojenost a pohoda vyzařující z nizozemských kolegyň a kolegů se přenesla i na nás. Není proto divu, že bychom si tuto nebo podobnou stáž rády zopakovaly.

Na letišti v Amsterodamu – zleva Jana, Bohdana, Kateřina, Petra


O autorovi: Bc. Petra Pácaltová, Městská nemocnice a. s. Dvůr Králové nad Labem Oddělení ošetřovatelské péče 1. patro (pacap@centrum.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?