Efektivita antivirové terapie při léčbě chřipky

3. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Studie, jejímž cílem bylo stanovit efektivitu rychlých diagnostických testů a antivirové terapie u jinak zdravých dospělých se symptomy chřipky, ukázala, že nejdražší a nejméně efektivní léčba je...


Chřipková virová infekce typická pro zimní období je v USA příčinou asi 20 000 úmrtí a 100 000 hospitalizací. Očkování proti chřipce je zaměřeno spíše na širokou stárnoucí populaci, přibývá však sezónních hospitalizací a závažnějších případů u osob mladších 65 let.

Antivirotika účinná proti chřipce jsou dostupná více jak 35 let. Amantadin a rimantadin, které působí jen proti chřipce typu A, zkracují trvání nemoci přibližně o jeden den. Pětidenní kůra stojí 2 dolary a vedlejší účinky léčby jsou srovnatelné s placebem.

ANTIVIROTIKA

V roce 1999 byla v USA schválena licence na léky zanamivir a oseltamivir (inhibitory neuraminidázy), které působí jak proti viru chřipky typu A tak i typu B. Studie prokázaly, že léčba těmito preparáty zkrátí dobu trvání nemoci o jeden až jeden a půl dne. Vedlejší účinky nejsou známy, nicméně je tato pětidenní kůra poměrně drahá – 48 až 60 dolarů.

Antivirová léčba má smysl jen pokud je zahájena do 48 hodin od prvních příznaků nemoci. Rychlé diagnostické testy jsou schopny rozlišit chřipku typu A i B, stojí kolem 15 až 20 dolarů a výsledky jsou známy za něco více než 30 minut.

STUDIE EFEKTIVITY

Američtí vědci prezentovali výsledky studie, jejímž cílem bylo stanovit efektivitu rychlých diagnostických testů a empirické antivirové terapie u jinak zdravých dospělých se symptomy chřipky.

Do studie byli zařazeni hypoteticky zdraví pracující dospělí ve věku pod 65 let, kteří v průběhu chřipkové epidemie přišli k lékaři s příznaky nachlazení a teplotou. Po stanovení klinické diagnózy následovala u části pacintů léčba amantadinem, rimantadinem, zanamivirem či oseltamivirem, kontrolní skupina pacientů antivirotika neužívala.

VÝSLEDKY

Nejdražší a nejméně efektivní strategií bylo nepodat antivirotika. Náklady na takového pacienta byly 471 dolarů (většinou spojené s přerušením docházky do zaměstnání). Ve srovnání s neléčenou kontrolní skupinou se při léčbě amantadinem ušetřilo 108 dolarů na pacienta. O něco více efektivní byla léčba zanamivirem, kdy bylo ušetřeno 133 dolarů na pacienta.

ZÁVĚR

U jinak zdravých mladých pacientů s chřipkovým onemocněním v průběhu epidemie je antivirová léčba amantadinem či zanamivirem cenově efektivní.

Zdroje: Journal of General Internal Medicine, 9/2003, www.medscape.com

MUDr. Gabriela Seltenreichová, www.Zdravi.Euro.cz, 3.11.2003

Autorka je externí spolupracovnicí redakce

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?