EK hrozí Slovensku soudem kvůli proplácení výdajů pacientů

6. 5. 2010 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Evropská komise pohrozila Slovensku, že ho požene před soud Evropské unie kvůli ochraně práv pacientů. Slovensko totiž v některých případech odmítá platit náhrady za ošetření v jiném státu unie. Slováci tak podle komise musí platit i účty, které by měl hradit jejich stát. Slovenské ministerstvo zdravotnictví vzápětí bruselské výtky odmítlo.


Pohrůžka komise, která v EU dohlíží na dodržování pravidel, je druhým krokem v proceduře proti porušení unijního práva. V další fázi by Brusel mohl na Slovensko podat žalobu k unijnímu soudu v Lucemburku.
V případě Slovenska komisi vadí to, že si prý pacienti nemohou být jisti, zda jim náklady ošetření jinde budou proplaceny či nikoli.

Slovenské ministerstvo bruselskou kritiku odmítá. „Ministerstvo zdravotnictví Slovenské republiky upravilo legislativu k 1. květnu tak, aby byla v souladu s legislativou EU a také v minulosti ministerstvo legislativu vždy přizpůsobovalo pravidlům EU,“ sdělila ČTK mluvčí ministerstva Zuzana Čižmáriková.
Lidé v Evropské unii mají právo na proplácení náhrad za lékařskou péči v jiné než vlastní zemi sedmadvacítky. Podmínky se však napříč státy liší v tom, o jaké zákroky se jedná: zda jde třeba o „nenemocniční“ ošetření u zubaře nebo o hospitalizaci kvůli rakovině.

V prvním případě mají lidé právo na proplacení péče bez předchozího povolení od domovských úřadů, tedy pokud by jim pojištění proplácelo i doma.
Ve druhém případě může být po lidech požadováno, aby jim proplacení nejprve schválil příslušný orgán. Odmítnout platbu však je možné pouze tehdy, pokud by mohlo být stejné či obdobně účinné léčení poskytnuto doma, a to bez nepatřičných průtahů.

Slovensko není jediné, koho dnes Brusel v této věci kritizoval. Stejně jako Bratislava je na tom Dánsko, po němž chce komise objasnění situace. Španělsko už Brusel poslal k soudu do Lucemburku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?