EK navrhla společné hodnocení nových zdravotnických nástrojů

1. 2. 2018 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Země Evropské unie by při hodnocení nových zdravotnických nástrojů a léčiv měly používat jednotný postup a metodiku, včetně společného klinického hodnocení. Navrhuje to Evropská komise, podle které by lepší spolupráce zemí v této oblasti měla pro pacienty znamenat větší informovanost a rychlejší přístup k novinkám na trhu.


„Čekám, že díky sdílení a výměně odborných poznatků náš krok zefektivní využívání zdrojů v členských státech, a zabrání tak zdvojování činnosti při posuzování totožných výrobků,“ poznamenalkomisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis.

Státy unie by podle představy komise měly k posuzování nových nástrojů a léčiv k dispozici společnou metodiku a postupy. Spolupráce se má dotknout čtyř základních oblastí, kromě společného klinického hodnocení také společných vědeckých konzultací, identifikace nových technologií a dobrovolné kooperace také v dalších oblastech. Práci má koordinovat skupina složená ze zástupců členských zemí.

Jednotlivé země EU budou dál odpovídat za hodnocení neklinických, tedy třeba ekonomických, sociálních či etických aspektů zdravotnických technologií a za rozhodování o stanovení ceny a jejím proplácení.

Návrh, který přichází po dvou desetiletích dobrovolné spolupráce zemí, nyní projednají příslušní ministři a také europarlament. Po přijetí by měly státy dostat tři roky na úpravu svých vlastních pravidel.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?