EK vyzvala členské státy, aby spojily výzkum Alzheimerovy choroby

24. 7. 2009 9:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Výkonný orgán unie dnes potvrdil nové vědecké závěry, že v EU trpí Alzheimerovou chorobou a příbuznými typy onemocnění mozku 7,3 milionu lidí a že toto číslo se podle odhadů během dalších 20 let zdvojnásobí. Počet lidí s demencí totiž rychle roste...


Evropská komise vyzvala členské státy EU, aby úžeji spolupracovaly při výzkumu Alzheimerovy choroby. Sdílení informací o tomto neurodegenerativním onemocnění by se mělo týkat prevence, léčby i celkové péče o nemocné.

Výkonný orgán unie dnes potvrdil nové vědecké závěry, že v EU trpí Alzheimerovou chorobou a příbuznými typy onemocnění mozku 7,3 milionu lidí a že toto číslo se podle odhadů během dalších 20 let zdvojnásobí. Počet lidí s demencí totiž rychle roste se stárnutím populace.

Podle eurokomisařky Androully Vassiliouové by členské státy měly začít úžeji spolupracovat, aby se vyhnuly překrývání výzkumu. EK proto navrhla, aby se státy zavázaly k tomu, že budou pracovat na společných projektech a budou sdílet know-how v boji proti této chorobě. Podle Vassiliouové má EU k dispozici skoro sto milionů eur na financování různých projektů.

EK uvedla, že léčba lidí postižených Alzheimerem a příbuznými typy onemocnění stála v EU v roce 2005 celkem 130 miliard eur.

Podle odhadů je na celém světě 37 milionů lidí s Alzheimerovou nemocí, v Česku asi 120.000.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?