Elektronické recepty přišly draho

9. 5. 2012 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
„A bude hůř,“ píší dnešní Lidové noviny. Podle zjištění deníku bylo na projekt elektronických receptů dosud vydáno už 180 milionů korun. Elektronický recept je vlastně klasický čárový kód, který zatím využilo pouze 8 tisíc lidí. Vydání jednoho e-receptu, tak přišlo na zhruba 22 tisíc korun.


Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) v těchto dnech vypisuje nové výběrové řízení. Podle listu by SÚKL rád našel firmu, která by konečně zabezpečila bezproblémový provoz e-receptu. Vítěz veřejné soutěže získá zakázku v objemu 32,5 miliónu korun.

E-recept zatím nefunguje

Díky e-receptu mělo být předepisování léků transparentnější a právě „transparentnost“ se v posledních letech stala jakýmsi zaklínadlem, pomocí kterého je možné uvolnit z rozpočtů ministerstev poměrně velké finanční prostředky – často i na projekty, které se později ukážou být nefunkčními.

Za e-recepty vydalo ministerstvo zdravotnictví 180 milionů korun. Tuto sumu podle deníku přiznal na posledním jednání rady poskytovatelů náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. „Ministerstvo se nyní stará o to, aby systém začal fungovat tak, jak má,“ citoval list Noska.

Jen jedno kliknutí a pacient se dostane do svého účtu, kde získá kompletní přehled o jemu předepisovaných lécích a lékárník, který pacientovi vydává lék, bude moci zjistit, zda si pacient nevybral jinde další léky, které by například spolu nevhodně interagovaly. Taková byla vize. Realita je však jiná.

„Místo toho lékárníci vidí pouze léky, které právě vydávají, lékaři nevědí, zda si pacient lék vyzvedl a lidé se nedostanou do svých záznamů,“ vyčítá deník aktuální nedostatky systému elektronických receptů.
Dalším problémem e-receptů je prý nízké procento využití. V současnosti prý využívá tento systém pouze 111 lékařů a většina z nich navíc spadá pod fakultní nemocnice, které obvykle disponují vlastní ústavní lékárnou.

Kritické hlasy

Mluvčí SÚKL Veronika Petláková pro list uvedla, že se prostřednictvím e-receptu dosud vydaly léky za přibližně 4,6 milionu korun. Celková cena takto vydaných preskripčních léků v ČR se však pohybuje v řádech desítek miliard korun.

Tento nepoměr je zřejmý i lékařům a lékárníkům – kritizují problematičnost projektu a výši investovaných finančních prostředků, která je prý neadekvátní.

„E-recept je drahý a jednoduše se neosvědčil. Práce nám rozhodně neubylo. Spíš naopak. Recepty stejně musíme tisknout,“ vysvětlil pro Lidové noviny nevoli zdravotníků vůči e-receptům šéf zlínské buňky lékařské komory Lubomír Nečas.

Na rozdíl od klasických receptů má e-recept navíc pouze čárový kód, pomocí kterého se mají údaje odeslat do centrálního úložiště. Podle Lubomíra Nečase se tak lékaři papírových receptů stejně nezbavili.

Lékárníci kritizují pro změnu zneužívání citlivých dat. „Už dnes lékový ústav některá data prodává soukromým firmám. Máme obavu, aby se takto neprodávaly také údaje z elektronických receptů. S tím bychom zásadně nesouhlasili,“ sdělil listu šéf České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?