Elektronické zdravotní knížky lze zřídit i na poště

16. 9. 2009 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Elektronické zdravotní knížky přístupné na internetu, které obsahují informace o zdravotním stavu pacientů, lidé mohou nově zřizovat také na některých pobočkách České pošty. Novinářům to dnes v Praze řekl Jiří Pašek, ředitel společnosti IZIP, která elektronické zdravotní knížky provozuje...


Zdravotní knížku si lidé budou moci zřídit na těch pobočkách České pošty, které slouží rovněž jako kontaktní místa Czech POINTU. Celkem jde o 856 poštovních poboček.

„Chceme přiblížit elektronickou zdravotní knížku klientům,“ řekl ČTK Pašek. Knížku se zapsanými nemocemi i léčbou má nyní přes milion lidí. „V příštím roce bychom rádi do systému zapojili minimálně dalších 600.000 klientů,“ uvedl Pašek.

V současné době do knížky může zapisovat přes 10.000 zdravotníků a více než 5800 zdravotnických zařízení. Zdravotní knížky obsahují téměř 11 milionů ověřených lékařských zápisů. Přístup k údajům mají jen lékaři, kterým to pacient dovolí.

Systém IZIP představuje souhrn zdravotních informací pacienta zpracovaný ve formě elektronické zdravotní knížky. Systém slouží k rychlému předávání aktuálních informací mezi zdravotní pojišťovnou a pacientem, lékařem a pacientem, či lékaři navzájem, pokud jim to pacient umožní. Lze tak předcházet nevhodnému kombinování léků či opakovaní stejných vyšetření. Podle společnosti IZIP navíc přináší velké úspory nákladů.

Rozsah údajů zaznamenaných v elektronické zdravotní knížce se postupně zvyšuje; nyní obsahuje také informace o pacientových očkováních a údaje důležité pro záchranáře v případě neodkladného ošetření pacienta v terénu.

Elektronickou zdravotní knížku hradí svým pojištěncům VZP a Česká národní zdravotní pojišťovna. Klienti ostatních pojišťoven se zatím mohou do systému zaregistrovat bezplatně; v budoucnosti však za účast v systému budou podle Paška zřejmě platit poplatky v řádu stovek korun ročně.

Zdravotní knížku si zřizuje sám pacient, který jediný rozhoduje, komu přístup do ní umožní. Zabezpečení dat obdobné jako u bankovních účtů. Ke vstupu je nutné znát identifikační číslo a přístupové heslo, případně si pacient může přidat osobní heslo a použít elektronický certifikát.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?