Emmerová chce pozastavit privatizaci nemocnic

11. 10. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová v neděli před delegáty sjezdu České lékařské komory potvrdila, že chce pozastavit privatizaci nemocnic. Právě spor o nemocnice byl jedním z dominantních na třídenním sjezdu komory. Podle Emmerové je hlavní tzv. páteřní síť nemocnic, které by byly neziskovými organizacemi...


Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová v neděli před delegáty sjezdu České lékařské komory potvrdila, že chce pozastavit privatizaci nemocnic. Právě spor o nemocnice byl jedním z dominantních na třídenním sjezdu komory.

„Pokud by se z nemocnic staly obchodní společnosti, mohly by se soustředit pouze na lukrativní obory, a tak by péče o pacienty nemusela být zajištěna v širokém spektru lékařských oborů a pacienti by zřejmě museli za ošetřením cestovat 20 i víc kilometrů do jiné nemocnice,“ prohlásila Emmerová.

Podle ní je hlavní tzv. páteřní síť nemocnic, které by byly neziskovými organizacemi. V každém okrese by měla být jedna a v každém kraji jedna taková krajská veřejná nemocnice.

Takový je i návrh připravovaného zákona, který, jak v pátek potvrdil na tiskové konferenci v Lidovém domě premiér Stanislav Gross, by měl být do měsíce projednán ve vládě.

Emmerová chce změnu ve výdajích

Emmerová na sjezdu uvedla, že předloží svou koncepci resortu s ohledem na termín voleb v listopadu.

Chce se zaměřit na výdajovou stránku zdravotnictví. Výdaje však nechce omezovat, ale ráda by zabránila plýtvání.

Jako příklad uvedla výdaje za léky, které dnes činí 55 miliard korun ročně. Podle Emmerové za tímto číslem je často neracionální léčba, kdy pacient užívá řadu léků zbytečně.

Prezident ČLK David Rath na sjezdu obhájil své křeslo. I když opozice v komoře Ratha kritizuje kvůli hospodaření a vnitřnímu životu komory a na sjezdu chtěla vyvolat volbu nového prezidenta, nic takového se nakonec nestalo.

„Komora reprezentuje názor 80 procent delegátů. Proto mí kritici nemohli vyhrát,“ řekl Rath.

Hlavní je páteřní síť

Na sjezdu se jako červená nit nesl spor o charakter nemocnic. Zatímco jedni podporovali Ratha, který se domnívá, že nemocnice nesmějí být obchodními společnostmi, protože by hrozilo jejich tunelování, druzí mu to vytýkají a tvrdí, že tak zpochybnil soukromý sektor ve zdravotnictví.

Rath podpořil Emmerovou, aby v každém okrese byla alespoň jedna nezisková nemocnice okresního typu a v každém kraji pak jedna krajská nemocnice. Ostatní by podle něj být zprivatizovány mohly.

Hejtmani proti

Hejtmani krajů už v pátek bezprostředně po tiskové konferenci v Lidovém domě, kde premiér Gross odmítl privatizaci nemocnic, prohlásili, že otázka nemocnic se politizuje.

„Změna právní formy přinesla u řady krajských nemocnic výrazné zlepšení hospodaření při zachování dostupnosti veškeré péče o nemocné,“ uvedl plzeňský hejtman Petr Zimmermann (ODS) na zasedání Rady Asociace krajů v Karlových Varech.

Právě kraje totiž převádějí nemocnice na obchodní společnosti. Hejtman uvedl, že změna právní formy u nemocnic například v Karlovarském, Plzeňském, Královéhradeckém, Jihočeském nebo Středočeském kraji přispěla k ozdravení těchto zdravotnických zařízení.

„Žádná nemocnice nebo důležité oddělení nemocnic po jejich převodu na kraje nezaniklo,“ dodal.

Hejtman Středočeského kraje Petr Bendl prohlásil, že jediná nemocnice, která dosud zkrachovala, byla nemocnice státní, nikoli soukromá. „Přitom bylo za posledních šest let prodáno nebo zprivatizováno 42 nemocnic,“ řekl Bendl, podle kterého naprostá většina z nich dobře hospodaří.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?