Emmerová: Víme, jak vyřešit poplatky

15. 1. 2009 9:35
přidejte názor
Autor: Redakce
"Čekáme do konce ledna, kdy zasedne Senát. Ten by měl rozhodnout, zda poplatky ve zdravotnictví zruší v plné výši a všude, nebo zda vznese pozměňovací návrhy a ty se vrátí zpět k projednání do parlamentu. I kdyby je Senát zrušil, pak se určitě nestihne opatření zrealizovat do začátku února," vysvětlila situaci hejtmanka...


S návrhem, jak vyřešit do budoucna vybírání poplatků od pacientů v nemocnicích v Plzeňském kraji, seznámí v nejbližších dnech ředitele nemocnic hejtmanka Milada Emmerová. Tuto informaci uvedla během úterní návštěvy v nemocnici v Klatovech.

„Čekáme do konce ledna, kdy zasedne Senát. Ten by měl rozhodnout, zda poplatky ve zdravotnictví zruší v plné výši a všude, nebo zda vznese pozměňovací návrhy a ty se vrátí zpět k projednání do parlamentu. I kdyby je Senát zrušil, pak se určitě nestihne opatření zrealizovat do začátku února,“ vysvětlila aktuální situaci hejtmanka.

Dodala ale, že už v těchto dnech krajští radní jednají o tom, jak s poplatky ve zdravotnictví dál. „Řešení máme, nyní s ním chceme seznámit ředitele nemocnic. Na základě jejich připomínek pak budeme postupovat dál,“ řekla Emmerová.

Hejtmanka chce rovněž v průběhu letošního roku naplnit další záměr, s nímž šla sociální demokracie do krajských voleb, a to přeměna akciových společností nemocnic zpět na příspěvkové organizace.

„Díky tomu, že by se nemocnice přeměnila na příspěvkovou organizaci, pak by i mzdy personálu byly vyrovnanější s úrovní platů zdravotníků, kteří v současné době už v příspěvkové organizaci jsou,“ přislíbila Emmerová.

Změně z akciové společnosti na příspěvkovou organizaci je nakloněn také ředitel Klatovské nemocnice Jiří Vlček. „V akciové společnosti si mohou určovat, za kolik zboží nakoupí a za kolik produkt prodají. To pak spěje k zisku společnosti. Bohužel v případě nemocnice nerozhodujeme ani o jedné z těchto složek,“ vysvětlil Vlček.

Radmila Nagovská, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?