Emotivní dárci nadějí transplantací

11. 6. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Transplantace orgánů od živých, takzvaných emotivních dárců, kdy příbuzní nebo přátelé darují nemocnému svůj orgán, ledvinu či štep jater, je velkou nadějí transplantační medicíny. "Tato metoda se začíná rozvíjet v Evropě i u nás. Je v ní budoucnost," řekl Právu v pátek doktor Štefan Vítko, přednosta pražského transplantačního centra Institutu klinické a experimentální medicíny. Až dosud transplantace od živých dárců byly vzácností...


a drtivá většina jich byla od dárců zemřelých.

Jejich počet však rok od roku klesá. V důsledku toho se loni v ČR nedočkalo transplantace 169 lidí, z toho 86 zemřelo a 83 muselo být vyřazeno z čekací listiny pro špatný zdravotní stav.

„K nedostatku dárců, u nichž byla diagnostikována smrt mozku, přispělo i medializování zahraničních případů, kdy se s orgány kupčilo. Lékaři se pak bojí nabídnout orgány k transplantaci, aby nebyli osočeni, že něco zanedbali,“ uvedl Vítko. Dodal, že v Česku nikdy k žádnému takovému případu nedošlo. Nyní čeká na ledvinu 925 nemocných, na srdce 50 a na játra 25 pacientů. Legislativní rada vlády minulý týden vrátila ministerstvu zdravotnictví k dopracování návrh nového transplantačního zákona. „Čekáme na něj již deset let,“ řekl Vítko. „Konkrétní kroky diagnostiky smrti mozku by měly být obsaženy ve vyhlášce, která zákon doplní. Zákon nemůže vyjmenovávat diagnostické metody, protože ty se mění. Ministerstvo musí návrh argumentačně obhájit,“ dodal.

Návrh opět zakotvuje princip předpokládaného souhlasu s odběrem orgánů, pokud se dotyčný za svého života nevyjádří jinak. Počítá se i s vytvořením centrálního registru lidí odmítajících odebrání orgánů. Lékaři by pak před každým odběrem museli do registru nahlédnout, zda v něm dotyčný není. Ministerstvo má legislativní radě vlády opravený návrh zákona předložit do 10. srpna. V Česku žilo na počátku letošního roku 3201 lidí s transplantovanými orgány.

Václav Pergl, Právo, 9.6.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?