Engel: Nezkoušejte nás, nebo akci obnovíme

17. 2. 2011 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Zhruba třetina ze sedmi desítek zástupců regionálních organizací Lékařského odborového klubu včera nepodpořila přijetí memoranda dohodnutého v pondělí mezi ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) a odborovými předáky.


V prvním patře pražského hotelu Golf diskutovali přes čtyři hodiny. Novináře do sálu nepustili, vyhradili jim místnost v přízemí. „Svoji sílu jsme už prokázali. Pokud by nás chtěl někdo pokoušet a neplnit dohodnuté sliby, jsme schopni protestní akci obnovit nebo zopakovat,“ prohlásil šéf LOK Martin Engel.

Deníku E15 řekl, že delegáti sněmu kritizovali hlavně to, že mají schvalovat memorandum a ne řádnou dohodu či smlouvu. „To je legitimní výhrada i z mého pohledu,“ dodal odborář.

Diskutující podle Engela rovněž vyjadřovali pochybnosti o vládních slibech, chyběly jim prý garance. Nakonec je přesvědčil argument, že memorandum bude schvalovat vláda jako celek. „Proto by jej měl podepsat i premiér Petr Nečas, což je dostatečná záruka,“ dodal Engel.

Ten ujišťoval, že lékaři si nestěžovali na skutečnost, že dostanou přidáno pět až osm tisíc korun měsíčně a ne více, jak LOK původně požadoval. „Přísahám, že o to v diskuzi opravdu nešlo. Mladí lékaři měli například výhrady ke vzdělávacímu systému,“ konstatoval Engel.

Většinu delegátů nakonec přesvědčilo i to, že memorandum kritizovali někteří poslanci ODS, konkrétně Marek Šnajdr, který je zároveň předsedou správní rady VZP.

„Delegáti pochopili, že těmto poslancům nesmíme udělat radost a memorandum shodit ze stolu. Většině z nich bylo také jasné, že některým nemocnicím začala hrozit divoká privatizace. Na tom se LOK rozhodně účastnit nechce,“ poznamenal Engel.

K přijetí memoranda včera vyzval sněm LOK i stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath. „Věřím, že vláda dokument potvrdí a lékaři začnou stahovat výpovědi,“ řekl Rathův stranický kolega, zároveň šéf Asociace krajů Michal Hašek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?