Engel se možná stane placeným předsedou lékařských odborů

1. 3. 2011 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Šéf lékařských odborů a hlavní tvář protestní akce doktorů Děkujeme, odcházíme Martin Engel se možná stane profesionálním odborářským předákem.


Jednou z možností Engelova dalšího působení je, že bude placeným předsedou Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL), řekla ČTK místopředsedkyně klubu Jana Vedralové. Podle ní to ale musí ještě probrat, eventuálně odsouhlasit předsednictvo, které se má sejít koncem týdne.

„Zatím jsme o tom uvažovali, pan doktor Engel není v podstatě proti tomu, ale musí se to samozřejmě odsouhlasit a projednat,“ řekla Vedralová.

Také uvedla, že v lékařském klubu podobnou funkci ještě nikdo nezastával, všichni se práci v něm věnovali vedle svých plných lékařských úvazků. „Teď je ale situace důležitá kvůli zákonům a připomínkám k nim, a tak by bylo dobré, kdyby se tomu někdo věnoval profesionálně,“ uvedla místopředsedkyně.

Česká televize (ČT) uvedla, že by Engel, kterého po skončení protestu nepřijala zpět do práce pražská vinohradská nemocnice, léčil jen na částečný úvazek.

Martin Engel stál od loňska v čele odborářského protestu Děkujeme, odcházíme. V této akci podalo výpověď z práce na 3800 z asi 18.000 nemocničních lékařů. Vláda a kraje kvůli jejich případnému odchodu chystaly krizové scénáře a plánovaly nouzové zajištění ošetření, a to i s pomocí armády. Na mnoha místech hrozilo omezení péče, někde dokonce i zavření celých oddělení.

Engel byl hlavním vyjednavačem nespokojených lékařů. Nakonec se s ministrem zdravotnictví dohodl. Doktorům se tak od března zvedne plat o 5000 až 8000 korun a nemocnice přijaly po stažení výpovědí lékaře zpět, pokud jejich místa nebyla obsazena či zrušena. Šéf LOK ale sám svou práci zpátky nedostal, vinohradská nemocnice si za něj mezitím našla náhradu.

Člen předsednictva lékařských odborů Miloš Voleman rozeslal doktorům proto e-mail, aby byli s Engelem solidární a výpovědi nestahovali. Engel je ale přesto vyzval, aby se vrátili do práce a dodrželi dohodu, kterou s ministrem zdravotnictví podepsal. Poděkoval také za pracovní nabídky, které dostal. Média psala i o tom, že by se jako lékař mohl vypravit na Maltu. Ve vinohradské nemocnici působil jako radiolog. Podle ČT bude jako doktor pracovat v některé nemocnici na část úvazku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?