Enterální výživa onkologických pacientů
Enterální výživa (EV) spočívá v podávání farmaceuticky připravených výživných roztoků do trávicího traktu s cílem udržet dobrý stav výživy a vnitřního prostředí nebo zlepšit již porušený nutriční stav. Podmínkou je zachovaná funkce gastrointestinálního traktu. Jde o přirozenou cestu podávání výživy, a proto pokud je trávicí trakt schopen podané živiny zužitkovat, dáváme jí v praxi přednost před parenterální výživou. Enterální výživa je indikována u pacientů se skutečnou nebo hrozící malnutricí. Malnutrice a její příčiny Malnutrice (nedostatečná výživa) onkologických pacientů se zásadně liší od nedostatečné výživy při prostém hladovění. Dochází k aktivaci metabolických cest, které vedou k plýtvání energií a špatnému využití živin. Metabolické změny mohou být přítomny již v časné fázi nádorového onemocnění a bez výraznější závislosti na velikosti nádoru. V poslední době se také objevuje termín prekachexie, o které mluvíme již při 5% ztrátě hmotnosti. Již při této ztrátě hmotnosti je prokázána snížená odpověď na onkologickou léčbu. Podle typu nádoru se můžeme s malnutricí setkat u 30–80 % nemocných v době stanovení diagnózy, kachexie může být příčinou smrti až u 20 % pacientů s pokročilým nádorovým onemocněním. Nutriční screening Optimálním postupem u všech solidních nádorů je rutinním způsobem vyhodnotit nutriční stav pacienta už před operací nebo před zahájením neoadjuvantní léčby, nejlépe v době stanovení diagnózy. V různých studiích byly vyzkoušeny různé typy nu