Epidemická obezita dětí i dospělých je v naši republice alarmující

28. 5. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká obezitologická společnost se již delší dobu snaží realizovat systém diferencované péče o obézní pacienty. V systému spolupracují kromě obezitologů také praktičtí lékaři a specialisté. "Až 70 procent dospělých...


PRAHA - Podle dokumentů Světové zdravotnické organizace (WHO) nabývá obezita epidemického charakteru a představuje po kouření druhou nejčastější příčinu úmrtí, které lze však účinně předcházet.

„Česká republika zaujímá třetí místo v obezitě v Evropě. Alarmující je, že se týká více než 50 procent mužů a 55 procent zen ve věku od 18 do 65 let a co je zejména alarmující je obezita u dětí, která narůstá a představuje zhruba 13 procent u chlapců a 12 procent nárůstu u dívek. Za posledních deset let se počet obézních dětí zdvojnásobil. Normální váhu má necelá polovina populace,“ řekl novinářům náměstek ministra zdravotnictví Antonín Malina. Česká obezitologická společnost se již delší dobu snaží realizovat systém diferencované péče o obézní pacienty.

V systému spolupracují kromě obezitologů také praktičtí lékaři a specialisté. „Až 70 procent dospělých s nadváhou či obézních se potýkalo s těmito problémy i v dětství,“ zdůraznil místopředseda této společnosti docent Vojtěch Hainer a upozornil na výzkum provedený ve spolupráci s agenturou STEM/MARK. Průzkum potvrdil, že problémy s váhou představují velké zdravotní riziko, protože nadváha je spojena s třikrát vyšším krevním tlakem, než je zdrávo, s onemocněním srdce a cév a dny, a čtyřikrát vyšším výskytem cukrovky. Jídelní chování vede ke kolísání hmotnosti (tzv. jo-jo efekt) a je více spojeno s vyšším výskytem vysokého krevního tlaku, které čtyřikrát zvyšuje riziko onemocnění srdce a cév.

Ze srovnání letošního a loňského průzkumu vyplývá, že lidé jedí sice více tmavé pečivo a těstoviny, ale také více knedlíků a sladkostí, a méně ovoce. Méně pijí vodu a neslazené minerálky. Lidé trávící nejvíce času v práci, a ti, kteří cestují do práce autem, jedí častěji světlé pečivo, knedlíky a pivo. Milovníci televize si častěji pochutnávají na prorostlém mase a knedlících, téměř nejedí mléčné výrobky a zeleninu. Studenti jedí nízkotučné mléčné výrobky a tmavé pečivo.

Podle MUDr. Marie Kunešové je velká souvislost mezi trávením volného času a obvodem pasu. „Největší obvod pasu mají muži, kteří se věnují domácím pracem a sledování televize, a nejmenší ti, kteří alespoň hodinu denně sportují,“ uvedla MUDr. Marie Kunešová. Dodala, že o zhubnutí se někdy pokoušelo 57 procent tlouštíků, 41 procent opakovaně. Nejčastěji pohybem, krátkodobou dietou, anebo snížením příjmu potravin.

DAGMAR JAGOŠOVÁ, Haló noviny, 28.5.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?