Epidemie AIDS v Africe předčí středověký mor

13. 2. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Pokud se lidé nakažení virem HIV nedostanou k lékům, dosáhne epidemie rozměrů středověkého dýmějového moru," píše v British Medical Journal americký expert Peter Lamptey...


Johannesburg/Praha - U nemocniční zdi v Gazice na severozápadě Rwandy leží bezvládné vyhublé tělo mladé ženy. Susanu Makuzovou sem před několika dny přivezli její příbuzní. Umírá. Pravděpodobná diagnóza: AIDS. Lékaři to však nevědí přesně - na testy tu totiž nemají peníze.

Příběh, který v knize Barevný kontinent popisuje Němka Maritta Tkalecová, by mohly vyprávět milióny obyvatel Afriky.

„Jen v naší rozvětvené rodině má AIDS minimálně 200 lidí,“ řekl stanici BBC jeden ugandský advokát. V Ugandě se přitom počet HIV-pozitivních díky úspěšné vládní osvětové kampani neustále snižuje. Zbytek Afriky je na tom mnohem hůř.

Organizace spojených národů zveřejnila na konci minulého roku zprávu, podle níž se virem HIV nakazilo už více než 28 miliónů Afričanů. Na celém světě OSN registruje 40 miliónů případů.

V Africe zabíjí AIDS (syndrom získané ztráty imunity) každý den šest tisíc lidí - více než války, hladomor a povodně dohromady. Nejhůře jsou na tom státy na jihu kontinentu: Botswana, Zimbabwe, Namibie, Zambie a Jihoafrická republika. Na boj proti nemoci však tyto země nemají peníze.

Pomoci by jim měl program, který minulý týden schválila Světová banka. Ta chce do léčby AIDS na jihu Afriky investovat přes 500 miliónů dolarů. Z těchto prostředků bude financovat i informační kampaň. Milióny Afričanů totiž o AIDS ještě nikdy neslyšely. O svém onemocnění neví ani většina postižených.

„Pokud se lidé nakažení virem HIV nedostanou k lékům, dosáhne epidemie rozměrů středověkého dýmějového moru,“ píše v prestižním časopise British Medical Journal americký expert Peter Lamptey. Dýmějový mor, přezdívaný černá smrt, zabil ve čtrnáctém století 40 miliónů osob.

Zuzana Janská, Hospodářské noviny, 13.2.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?