Epidemie chřipky začíná, někde hrozí i ta prasečí

29. 1. 2011 8:44
přidejte názor
Autor: Redakce
V České republice výrazně stoupl výskyt akutních respiračních chorob včetně chřipky. Některé regiony se ocitly na pokraji epidemie nemocí dýchacích cest.


Třeba Moravskoslezský a také Karlovarský kraj už epidemický práh dvou tisíc nemocných na sto tisíc obyvatel překročily.

V nemocnici skončili čtyři lidé z Karvinska a Frýdecko-Místecka a také tři pacienti ze středních Čech, u nichž hygienici navíc izolovali i virus pandemické „prasečí“ chřipky H1N1.

Některá zdravotnická zařízení a zařízení sociální péče zakazují návštěvy. Od pondělí nesmí návštěvy třeba do Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. Podobná situace panuje i v Čechách v Karlovarské krajské nemocnici.

Hranici epidemie se blíží výskyt chřipky v Pardubickém kraji, kde hygienici zaznamenali nárůst nemocných o sedmdesát procent. Kritický práh už překročily okresy Ústí nad Orlicí a Chrudim. Mezi nemocnými tvoří nejpočetnější skupinu hlavně děti a mladí lidé. U osmi nakažených izolovali zdravotníci virus takzvané prasečí chřipky.

Také ve středních Čechách je nejvíce nemocných mezi dětmi do pěti let, u nichž nemocnost překročila epidemiologický práh bezmála trojnásobně.

Mezi typické příznaky chřipky patří suchý kašel, vysoká teplota a náhlý vznik onemocnění. „Když člověk z plného zdraví upadne do malátnosti a trpí bolestí kloubů a svalů,“ tvrdí lékaři.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?