Epidemie SARS ve světě slábne

19. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Většina zemí, které se potýkají s epidemií SARS, už překonala nejhorší fázi. Uvedli to v sobotu představitelé WHO na závěr konference v Ženevě s tím, že ve všech oblastech světa s výjimkou Tchaj-wanu denní přírůstek nakažených klesá...


ŽENEVA -

Na světě je registrováno přes 7700 případů SARS a nejméně 620 úmrtí. Tchaj-wan zaznamenal v sobotu zatím největší počet nových případů za 24 hodin - nakazilo se dalších 24 osob, žádný další pacient nezemřel.

Podle tamních úřadů se situace zhoršuje, protože „nemocní skrývali své příznaky, a zavinili tak propuknutí nákazy v nemocnicích“.

Na Tchaj-wanu se virem infikovalo 308 lidí, počet úmrtí zůstává na 37. Těžká situace sice ještě přetrvává v pevninské Číně, ale i tam dělá vláda velké pokroky, podotkl v sobotu koordinátor boje proti SARS při WHO Mike Ryan.

O nemoci léakři stále nevědí řadu věcí

Podle něj ponechává nemoc ještě mnoho otázek. Dosud není kupříkladu známo, zda mohou postižení šířit epidemii, než se u nich projeví první příznaky. Otázkou také zůstává, zda existují tací, u nichž vzhledem k málo patrným příznakům choroba nebyla odhalena.

Čínské úřady v sobotu oznámily nejnižší denní přírůstek odhalených případů od konce dubna - bylo to 28 nových pacientů, sedm osob zemřelo.

Devatenáct nových případů bylo ohlášeno z Pekingu, kde se rovněž jedná o nejmenší přírůstek od 20. dubna Sobotní celostátní bilance, kterou zveřejnilo čínské ministerstvo zdravotnictví, uvedla, že v zemi je registrováno 5209 případů a 282 úmrtí.

Celosvětově byly přitom v Číně zaznamenány na dvě třetiny případů výskytu SARS. Provinční úřady v jihočínské provincii Kuang-tung, kde se nemoc loni v listopadu vyskytla poprvé, tvrdí, že v jejich oblasti je choroba pod kontrolou.

Právo, 19.05.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?