eRecepty nyní nevyužívají svůj potenciál

19. 5. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

K problematice elektronické preskripce se pro náš list vyjádřil také generální ředitel CompuGroup Medical Vladimír Přikryl. Systému podle něj chybí zejména pozitivní motivace pro jeho uživatele.




Ministerstvo zdravotnictví nyní připravuje návrh novely zákona o léčivech, která zruší povinnost vystavovat elektronické recepty, jež měly zjednodušit administrativu, omezit falza a ušetřit systému zdravotnictví miliony. Je takový přístup ministerstva správný?

Odpověď na tuto otázku není jednoznačná. My obecně považujeme elektronickou preskripci za důležitou věc, která má potenciál přinést úspory systému a zvýšit komfort pacientovi i lékaři. Bohužel v současné době systém eReceptu tento potenciál nevyužívá. Zároveň nepodporuji plošné direktivní zavádění. Jsem přesvědčen, že každá elektronizace musí přinášet nezpochybnitelné výhody uživatelům, a pokud je tato podmínka splněna, připojí se většina uživatelů sama, aniž by ji někdo musel nutit. Direktivní nařízení vždy systém od této podmínky oprošťuje, proto jsem proti plošné povinnosti.

Souhlasíte s názorem prezidenta ČLK Milana Kubka, že systém eReceptů nemůže fungovat, protože část lékařů nemá vybavené ordinace počítačem, neumí jej používat, a v Česku hrozí časté výpadky internetového připojení, které by práci s eRecepty zpomalovaly?

Ano, direktivní a plošné zavedení eReceptu narazí na nevybavenost některých ordinací. To, že někteří lékaři nevyužívají pro svoji práci PC, není tajemstvím. Proto je třeba se vyvarovat plošné povinnosti a spíše se snažit pozitivně motivovat ty, kteří již do PC investovali a do systému elektronické preskripce se tak mohou připojit.

Co podle vás brání nastolení pružného systému předepisování na eRecept?

V současné době vnímáme dvě základní skutečnosti. Zaprvé – zapojení do systému je poměrně složitý proces, který může některé lékaře odradit. Bohužel identitu, kterou takto získají, mohou následně použít pouze pro eRecept. Ale pokud by tato identita vedle toho sloužila pro další účely (například pro komunikaci s pojišťovnou a s ostatními lékaři či vedení elektronické zdravotní dokumentace), lékař by cítil silnější motivaci absolvovat registrační proces. Zadruhé dnes u eReceptu chybí pozitivní motivace, která by pro lékaře byla dostatečně silná, aby do jeho pořízení investoval svoji energii. Tato motivace nemusí být jen finanční, ale může spočívat v úspoře času nebo zvýšení komfortu a informovanosti lékaře při použití eReceptu.

Mělo by MZ do budoucna o jeho znovuzavedení usilovat?

Současné aktivity MZ nevnímám jako snahu ukončit eRecept, ale pouze jako snahu zrušit plošnou povinnost ho využívat. Podle mého názoru by MZ nemělo do budoucna usilovat o znovuzavedení plošné povinnosti využívat eRecept, spíše by se mělo zaměřit na zvyšování přínosů systému pro lékaře.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?