Etoipští nemocní AIDS věří v léčivou sílu zázračného pramene

6. 12. 2006 7:48
přidejte názor
Autor: Redakce
První prosincový den se uskuteční další Světový den boje proti nemoci AIDS. Ta je rozšířena hlavně v Africe, ale právě tam osvěta chybí. Jednou z nejsilněji zasažených zemí je Etiopie; více než 1,5 milionu lidí je HIV pozitivních...


První prosincový den se uskuteční další Světový den boje proti nemoci AIDS. Ta je rozšířena hlavně v Africe, ale právě tam osvěta chybí.

Jednou z nejsilněji zasažených zemí je Etiopie; více než 1,5 milionu lidí, z toho 100.000 dětí, je HIV pozitivních. U mnoha obyvatel odlehlých částí této africké země je informovanost o AIDS minimální. Myslí si, že je to nemoc podobná moru, nebo boží prokletí.

Etiopští nemocní AIDS proto vkládají naděje do léčivé vody z pramene, který vyvěrá pod horou Entoto severně od hlavního města Addis Abeby. Mnozí hluboce věřící se tak vzdávají antiretrovirové léčby, která jim může prodloužit život, píše agentura Reuters.

Rozhodla jsem se přijít sem k Entotu, abych se léčila svatou vodou, vysvětluje mladá žena, která je HIV pozitivní a na léčbu zázračnou vodou spoléhá více než antiretrovirové medikamenty.

Nemocní se ve vodě zázračného pramene vykoupou, kněz křesťanské ortodoxní církve jim požehná. Asi pět litrů vody si po několikatýdenní „kúře“ spočívající v intenzivním modlení a jiných náboženských obřadech berou s sebou domů, aby i tam mohli pokračovat v léčbě.

Tamnímu vrchnímu knězi bůh prý před deseti lety ve snu přikázal, aby šel k hluboké průrvě, z níž vyvěrá svatý pramen, který dokáže uzdravovat nemocné. Podle něj jen za letošní rok pomohl 1390 HIV pozitivním pacientům, celkem prý již asi půl milionu lidí, mezi nimiž byla i řada cizinců.

Lékař z z centra pro distribuci léčiv proti infekci HIV/AIDS na univerzitě v Addis Abebě říká, že naléhal na kněží, aby informovali HIV pozitivní pacienty, že společně s vodou mohou používat antiretrovirální léčiva. Vypráví, že zažil pacienty, kteří odcházeli z nemocnice a odmítali brát léky, protože uvěřili, že jim pomůže svatá voda.

Světová zdravotnická organizace (WHO) upozorňuje, že zatímco ještě před časem byl AIDS spíše problémem měst, dnes se infekce začala šířit i na venkově, kde žije 85 procent z celkových 75 milionů obyvatel.

Pouhých 33.000 Etiopanů podstupuje podle údajů WHO antiretrovirální léčbu. Situace je tu podobná jako v mnoha rozvojových zemích. Léky, které nemocným mohou zachránit život, buď nejsou k dostání, anebo jsou příliš drahé.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?