EU pomůže Česku efektivněji využívat peněz zdravotního pojištění

4. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Evropská unie pomůže České republice efektivněji využívat prostředků zdravotního pojištění. Z programu Phare dá 18,6 milionu korun na vytvoření systému sledování kvality a nákladů péče...


PRAHA -

Sběr dat a jejich vyhodnocování bude provádět národní referenční centrum, jež zřídí ministerstvo zdravotnictví za přispění španělských odborníků.

„Projekt umožní zlepšit kvalitu a efektivitu zdravotního systému. Podstatné je, že přinese informace administrativě i lékařům,“ řekl při dnešním slavnostním zahájení poradce za španělskou stranu Mario Gonzales.

Sledování efektivity umožní nový systém plateb; nemocnice nebudou mít jako dosud rozpočet, pojišťovny jim zaplatí za péči podle diagnostických skupin nemocí.

Ministryně zdravotnictví Marie Součková ocenila, že díky tomuto systému plateb bude možné pochopit složitost případů a jejich léčení v nemocnicích, porovnat různé nemocnice a jejich služby, zprostředkovat řízení finančních prostředků, zlepšit přípravu rozpočtů nemocnic a vyhodnocovat a měřit kvalitu jejich

služeb.

Od ledna 2004 by centrum mělo být plně funkční, systém plateb bude v nemocnicích zaveden postupně během několika let.

V projektu Phare se Česká republika připravuje na členství v EU, od roku 1990 v něm získala od unie 30,8 miliardy korun mimo jiné na projekty v oblasti zdravotnictví, ochrany životního prostředí a dopravy. Celkově z prostředků EU dostala již 50 miliard korun.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?