Euro: Recept nejen na papíře

25. 6. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Hydepark zdravotnictví: Elektronický recept zvyšuje bezpečnost pacientů. Mnoho z nich ale o takové možnosti zatím příliš neví.


Počet vystavených a uplatněných e-receptů vytrvale roste

PRO Elektronické předepisování léčivých přípravků umožnil zákon o léčivech. Zákonodárce stanovil, že pacienti a lékaři mají mít možnost využívat e-recept jako nástroj k bezpečnější léčbě. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) systém připravil a zprovoznil během jednoho roku. První e-recept byl v systému zaznamenán 5. ledna 2008.

Český e-recept staví na pilotních projektech (2005 až 2007 Třinec, Brno) a zahraničních zkušenostech (2006 až 2008 Dánsko, Švédsko). Díky tomu se systém e-receptu vyhnul technickým potížím. E-recept nevyžaduje zvláštní hardwarové nebo softwarové vybavení na straně lékaře či lékárny. Unikátní řešení umožňuje bezpečný přenos osobních údajů pacienta mezi lékařem a lékárníkem cestou centrálního úložiště. Každý lékař i lékárník je jednoznačně identifikován. Každý úkon je doplněn autorizací původce.

E-recept znemožňuje padělání předpisu. Podle Všeobecné zdravotní pojišťovny se ročně lékařských receptů padělá za stovky milionů korun.

Lékař může v prvním kroku předat pacientovi předpis léčivého přípravku e-mailem. Chystaná SMS forma je stejně jednoduchá. Navíc pacientovi umožní požádat lékárníka o výdej všech e-receptů na základě jediného identifikátoru. E-recept lékaři umožňuje ověřit, jaké léky pacient skutečně v lékárně obdržel. Zkušenost dánských lékařů jasně ukazovala, že pacient neužívá vše, co lékař předepsal. Lékárníkům nabízí více času pro pacienta. Odpadá chybné čtení, přepis údajů a následná kontrola přepisu. Úspora času 1,07 min/e-recept při výdeji. V ČR se ročně předepíše 75 milionů receptů. Pacientům e-recept umožňuje získat léky bez rizika chybné interpretace receptu lékárníkem.

Pacient má přehled o léčbě v osobním lékovém záznamu.

Uvedené vlastnosti e-receptu splnily zadání zákonodárce – zvýšení bezpečnosti pacientů. Malé využití e-receptu se změnilo od 1. prosince 2011. Změna zákona o zdravotním pojištění umožnila pojišťovnám úhradu e-receptu. Počet vystavených a uplatněných e-receptů vytrvale roste. Lze tak očekávat, že zákonodárci vyslyší volání po doplnění dalších funkcí, které nabídnou pacientům i odborníkům rozhodování o léčbě nad lékovým profilem pacienta.

Martin Beneš

(bývalý ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv)


Drobné benefity elektronického receptu nepřekryjí pochyby mnoha lékařů

PROTI Zdá se mi, že projekt e-receptu je pacientům poměrně neznámý. Nejspíš kvůli nedostatečné osvětě ze strany ministerstva zdravotnictví a též samotného SÚKL. Do dnešního dne mne žádný pacient v ordinaci o vystavení e-receptu nepožádal! A není-li poptávka, není pochopitelně ani nabídka. Pacient e-recept nepožaduje, lékař jej aktivně nenabízí.

Jakou výhodu tedy e-recept v současné podobě pacientovi přináší? Požádá-li svého lékaře například telefonicky, o vystavení receptu, může lékař vybavený elektronickým receptem odeslat e-recept prostřednictvím e-mailu přímo pacientovi, bez nutnosti jeho návštěvy v ordinaci. Pro lékaře však toto není zrovna jednoduchý proces, neboť e-recept musí být vystaven, vytištěn, převeden do elektronické podoby (např. oskenován) a e-mailem přeposlán pacientovi.

Sám pacient si již jen e-recept vytiskne a vyzvedne léky v lékárně, která e-recept přijímá. Je toto opravdu zjednodušení pomocí elektronizace? V budoucnu snad plánovaná forma e-receptu prostřednictvím SMS tuto možnost preskripce pacientovi, ale i lékaři usnadní.

Jinou výhodu v současnosti elektronický recept pacientovi nepřináší. Je-li pacient vyšetřen přímo v ordinaci lékaře, vystavený e-recept se příliš neliší od klasického receptu, pouze na papírovém přibude čárový kód.
S takto upraveným „klasickým“ receptem na „elektronický“ pacient odchází do lékárny.
Deklarovaná možnost nahlížení do centrálního úložiště receptů, kde by předepisující lékař mohl zkontrolovat kompletní preskripci pacienta od všech ošetřujících lékařů, aby se zabránilo duplicitní preskripci či omezení lékových interakcí, není možná. Stávající legislativa totiž neumožňuje lékaři nahlížet na jinou než vlastní preskripci.

Bez této možnosti však e-recept ztrácí jednu ze svých podstatných výhod.

Výše popsané drobné benefity e-receptu často nepřekryjí pochyby, které vůči němu má mnoho lékařů. Obava z úniku informací z centrálního úložiště, obava ze zneužití těchto informaci například farmaceutickými firmami, nutnost trvalého připojení k internetu při preskripci e-receptu, nemožnost nahlížení do kompletní preskripce pacienta a tak dále. Nebudou-li tyto nejasnosti vyřešeny, mnoho lékařů nikdy nezíská důvěru v projekt e-receptu a tento nebude nikdy mezi lékaři a pacienty plně rozšířen.

Roman Houska

(Lékař, člen výboru Sdružení praktických lékařů ČR)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?